Přeshraniční protipožární spolupráce je zásadní, řekla v Praze Baerbocková

Požár na Děčínsku ukazuje, že ve střední Evropě potřebujeme mezinárodní síť hasicích vrtulníků a letadel, prohlásila při návštěvě Česka německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. V Černínském paláci jednala se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti). Ministři také ocenili fungování kompenzací za české dodávky zbraní na Ukrajinu.

„CO2 se nezastaví před hranicí. Ani požár se nezastaví před hranicí,“ zdůraznila německá politička za Zelené. S Lipavským situaci u Hřenska krátce probrala. Řešení je ale v agendě ministerstva vnitra, konstatoval Lipavský.

Baerbocková s odkazem na jižní státy Evropy, kde funguje síť letecké pomoci při hašení, uvažovala, že taková by mohla fungovat i ve střední Evropě.

České Švýcarsko od neděle sužuje rozsáhlý požár lesa. Rozsah škod zatím nelze odhadnout. Ani to, zda se oheň dostal k Pravčické bráně, jednomu ze symbolů nejmladšího národního parku v Česku. Zasaženo bylo několik obydlí v obci Mezná, jejich majitelům bude nutné pomoci. Plameny se rozšířily i přes hranici do Saska.

Německé kompenzace za české zbraně fungují

Lipavský s Baerbockovou se v Praze shodli, že německé kompenzace za dodávky zbraní z Česka na Ukrajinu fungují dobře. Česká armáda dostane 14 bojových tanků a jeden vyprošťovací. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) koncem června poslancům sněmovního branného výboru řekla, že první z tanků by Česko z Německa chtělo mít do konce letoška, aby na něm armáda mohla začít cvičit. Prvotní zaučení, munici i náhradní díly zajistí německá strana.

Letos začne v Německu výcvik českých vojáků, následovat bude společný intenzivní trénink českých a německých tankistů i v Česku. Na Ukrajinu Česko poslalo podle dostupných informací tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku.

Lipavský své kolegyni poděkoval za spolupráci v obraně. Program náhrady tanků je podle něj symbolem kvality vzájemných vztahů Česka a Německa. Zmínil české dodávky tanků, obrněných transportérů či vrtulníků na Ukrajinu. „Kromě ekonomické a humanitární pomoci je nutná i zbrojní pomoc. Pokud má být Ukrajina schopna se ubránit ruské imperiální invazi, musí to bohužel udělat zbraněmi,“ zdůraznil šéf Černínského paláce.

„Válka, kterou Rusko vede s brutálností, může trvat měsíce. Mír na Ukrajině chceme všichni. Co ale znamená a kdy nastane, rozhodnou jen lidé na Ukrajině. Mír je víc než jen nepřítomnost násilí a války, znamená bezpečnou budoucnost pro lidi na Ukrajině,“ podotkla Baerbocková, která z Česka zamíří dále na Slovensko.

Klíčové partnerství

Šéfové diplomacií v Praze také podepsali program strategického partnerství Česka a Německa do roku 2024. Dle Lipavského patří vztahy s Berlínem pro Česko k nejdůležitějším v Evropě. „Podepsali jsme s paní ministryní nový a velmi ambiciózní program strategického dialogu, který po další dva roky bude určovat řadu aktivit,“ prohlásil. Podle něj se v programu odráží priority českého předsednictví jako energetická nezávislost, zasahuje i do společné obrany, klimatických změn či přeshraniční spolupráce v dopravě či zdravotnictví.

„Jde o naprosto konkrétní projekty, nejsou to jen titulky a nadpisy. Viditelným projektem vzájemné spolupráce zaměřené na budoucnost bude spojení autobusy na vodíkový pohon mezi Prahou a Drážďanami,“ nastínila Baerbocková.

Politici debatovali o postojích k Rusku a podpoře i rekonstrukci Ukrajiny. Lipavský řekl, že neopomněli ani Čínu. Podle českého ministra zahraničí čínský mocenský vzestup může představovat pro Evropu „významné výzvy“, které je třeba řešit společně. Na konci srpna se v Praze uskuteční jednání ministrů zahraničí EU.

Baerbocková v Černínském paláci zopakovala, že Německo nemá v úmyslu kompenzovat závislost na ruském plynu změnou v politice odklonu od jaderné energie. Zdůvodnila to tím, že plynem Německo zajišťuje teplo, na což jaderná energie nemá vliv.

Vzpomínka na Lidice žije

Německá ministryně zahraničí na návštěvě Česka zamířila také do Lidic, kde u společného hrobu lidických mužů a sousoší zavražděných dětí uctila i s Lipavským památku obětí nacismu.

„Vzpomínka na Lidice a na oběti brutálního násilí žijí nadále… Je úkolem naší generace postarat se o to, aby naše děti, vnoučata navždy mohly žít v míru a aby naše EU takto byla zajištěna,“ pronesla Baerbocková v Lidicích.

Ministři společně prošli pietním územím Lidic, kde se zastavili u zbytku kamene jednoho ze zbouraných domů, položili věnce u hrobu zavražděných mužů a následně i u památníku dětí, které v roce 1942 zahynuly ve vyhlazovacím táboře v Polsku. Vedle delegací ministryni a ministra provázel ředitel lidického památníku Eduard Stehlík. U sousoší dětí s ním pobyli asi čtvrt hodiny, a nakonec se krátce bez účasti médií sešli s přeživšími lidické tragédie.

Podle Lipavského je návštěva Lidic Baerbockovou silným gestem. Svědčí podle něj mimo jiné o otevřenosti a síle současných česko-německých vztahů. „Jsme vyrovnáni s historií, dokážeme se o ní otevřeně bavit, dokážeme si připomínat i temná místa z historie,“ poznamenal. Baerbocková podle něj projevila o osud Lidic hluboký zájem. „Památník na ni velmi zapůsobil,“ dodal.