TÉMA

Bouřňák

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit desítky hektarů, evakuovaní se začnou vracet domů

Hasiči zmenšili plochu požáru v Českém Švýcarsku na padesát hektarů, původně oheň zasáhl zhruba o tisíc hektarů větší oblast. Počet hasičů se snížil na 630. Drony s termokamerami ve čtvrtek ráno objevily několik ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku. Hasiči pracují na jejich uhašení. Ohniska jsou malá a dál se nešíří. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) informovala, že lidé evakuovaní z Hřenska, Mezné a Mezní Louky se budou postupně od soboty vracet domů.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 16:56|

Ohniska v Českém Švýcarsku mají hasiči pod kontrolou, plánují návrat evakuovaných lidí

Hasiči mají možný plán návratu evakuovaných obyvatel z Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky. Pokud bude pokračovat zásah v Českém Švýcarsku podle předpokladu, měli by hasiči předat správě parku poslední část požářiště do pátku, uvedla mluvčí Martina Götzová. Starosta Hřenska Zdeněk Pánek míní, že se obyvatelé budou moct vrátit v sobotu, řekl novinářům. Zda se tak skutečně stane, bude jasné nejpozději v pátek.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 16:52|

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit posledních 80 hektarů, park shání hasiče pro dohled

V Českém Švýcarsku zbývá hasičům dohasit asi osmdesát hektarů, což je méně než desetina původní plochy. Ráno hasiči předali správě národního parku další uhašené území, rádi by to zopakovali i ve středu. Jde o část třetího sektoru, který se nachází severozápadně od Vysoké Lípy. Na návrat evakuovaných to ale zatím nemá vliv, uvedli hasiči na Twitteru. Správa národního parku zároveň shání dobrovolné hasiče, kteří by dohlédli na už uhašená místa. A to i ze vzdálenějších regionů, místní hasiči jsou totiž často vyčerpaní.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 17:59|

Hasiči se v Českém Švýcarsku pustili do „mravenčí práce“, likvidují zbylá ohniska

Hasiči v Českém Švýcarsku prochází sektory, které po uhašení požáru čekají na předání správě národního parku. V pondělí ráno správa převzala oblast u obce Janov. S hašením pomáhala tři letadla Antonov a vrtulníky. Ohniska, která hasiči vyhledávají v terénu nebo pomocí dronů, jsou většinou malá a dál se již nešíří. Novináře o tom informovala mluvčí hasičů Martina Götzová.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 20:42|

Hasiči by mohli požár v Českém Švýcarsku zcela uhasit do týdne, řekl mluvčí

V národním parku České Švýcarsko se v neděli po celý den neobjevil otevřený oheň. Stále ale existují doutnající ohniska v nepřístupném terénu. U požáru zasahuje kolem tisíce hasičů z celé republiky včetně vrtulníků a letadel. Požár by podle mluvčího hasičů Martina Kavky mohl být kompletně uhašen do konce příštího týdne.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 20:55|

Hasiči se blíží k likvidaci požáru v Českém Švýcarsku. Zásah komplikuje počasí a nedostatek deště

V Národním parku České Švýcarsko nadále zasahuje na tisíc hasičů. Požářiště se už podle jejich ředitele Vladimíra Vlčka podařilo zmenšit na zhruba 398 hektarů. Stále se ale rozhořívají ohniska například u Pravčické brány, nebo na vrchu Bouřňák. Jedno ze skrytých ohnisek se ráno rozhořelo i v oblasti nad Hřenskem. Nyní je již pod kontrolou. Na letiště Vodochody kolem poledne znovu dorazila letadla Canadair z Itálie, která pomáhala hasit požár před týdnem.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 20:04|

Hasičům v Českém Švýcarsku se daří zmenšovat plochu požáru. Evakuovaní lidé se ale vrátit nemohou

Hasiči v Českém Švýcarsku v úterý pokračují v hašení požáru v národním parku. Na místě je jich kolem tisícovky z celé republiky. Pomocí dronů zjišťovali, jak to vypadá v soutěskách říčky Kamenice, na tuto oblast se více zaměří. Požár, který vypukl 24. července, se podařilo v pondělí večer lokalizovat, zásah by mohl skončit v řádu dnů likvidačními pracemi. Mluvčí pražských hasičů a vyšetřovatel Martin Kavka řekl, že požár mají plně pod kontrolou. Mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf večer upřesnil, že se v úterý podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 na 513 hektarů. Evakuovaní obyvatelé se ale ještě do svých domovů vracet nemohou.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 22:05|