TÉMA

Krásná Lípa

Nejdřív nebyla vhodná technika, pak nepřálo počasí. Oprava rozhledny na Vlčí hoře má zpoždění

Oprava vyhořelé rozhledny na Vlčí hoře u Krásné Lípy na Děčínsku nabírá zpoždění. Rekonstrukce měla začít už na podzim. Stavební firmě ale chyběla technika, pak podle starosty začalo práce brzdit počasí. Hotovo chce mít radnice spolu s Klubem českých turistů do května, aby bylo na rozhledně možné oslavit 135. výročí jejího vzniku.
24. 1. 2024|

Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich způsobil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku

Policisté zadrželi šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v národním parku České Švýcarsko. Obvinili ho z obecného ohrožení a poškození cizí věci. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Soud rozhodl o vzetí do vazby. Stejný muž letos v dubnu na Děčínsku údajně založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na patnáct let.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 23:28|

Turisté se skládají na opravu ohořelé rozhledny v Českém Švýcarsku

Lidé se skládají na obnovu rozhledny na Vlčí hoře v Českém Švýcarsku, kterou na začátku dubna poničil rozsáhlý požár. Přilehlou turistickou chatu vypálil do základů, na rozhledně samotné pak způsobil škodu za dva miliony korun. Klub českých turistů (KČT) se teď, i díky dobrovolným příspěvkům, snaží rozhledně vdechnout nový život.
16. 5. 2023|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Krásné Lípy, která zvýhodnila rezidenty při platbě za odpad

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky Krásné Lípy na Děčínsku, která zvýhodňovala rezidenty oproti chatařům. Majitelé rekreačních objektů podle ní měli platit za komunální odpad skoro dvojnásobek oproti lidem, kteří mají ve městě trvalý pobyt. Návrh na zrušení vyhlášky podalo ministerstvo vnitra. Podle něj šlo o diskriminaci. Už loni v květnu resort platnost předpisu pozastavil. Ústavní soud nebyl při rozhodování jednotný. Starosta města Jan Kolář (nestr.) řekl, že zastupitelstvo bude schvalovat úpravu vyhlášky.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 16:11|

Ohniska požáru u Hřenska se rychle mění. Nasazená italská letadla musí hasit doma

Boj hasičů s plameny v Českém Švýcarsku se opakuje i v lokalitách, v nichž zasahovali ve středu či v úterý. Pomáhá jim sedm helikoptér a čtyři letouny včetně dvou speciálů z Itálie. Ty se však v pátek ráno vrátí do Itálie, kde jsou potřeba. Česko jedná o zapůjčení letadel se Španělskem a Švédskem. Požár se dál nešíří, pod kontrolou ani po pěti dnech není. Letecká technika ukončila svůj provoz s příchodem tmy.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 21:53|

Oprav hrobek průmyslníka Dittricha či Schichta se chtějí ujmout města

Města na severu Čech řeší opravu významných hrobek. Vedení Krásné Lípy by rádo převzalo hrob průmyslníka Augusta Dittricha. Záchrany se před několika lety ujal spolek Omnium, nedokázal ale splnit podmínky. A Ústí nad Labem už rozhodlo o převzetí šesti hrobek významných Ústečanů. I tato místa posledního spočinutí vyžadují opravy.
28. 1. 2022|

Je jediným, kdo byl v prvním kole zvolen do Senátu. Jsem rád, že si lidé všimli, jak pracuji, řekl Linhart

Hned v prvním kole letošních senátních voleb byl jako jediný ze všech kandidátů zvolen Zbyněk Linhart (za STAN). Je tak prvním senátorem, který letos svůj post obhájil. Kandidoval také na sedmém místě kandidátky do zastupitelstva Ústeckého kraje a díky preferenčním hlasům postoupil z prvního místa. V Interview ČT24 zhodnotil letošní volby i práci současného vedení Ústeckého kraje.
6. 10. 2020|

Dittrichova hrobka od císařského architekta nespadne, začíná její záchrana

Chátrající hrobka továrnické rodiny Dittrichů v severočeské Krásné Lípě nespadne. Do péče ji dostal spolek Omnium, který usiluje o záchranu památek, a plánuje její rekonstrukci. Je přinejlepším za pět minut dvanáct, hrobce se propadá klenba.
22. 4. 2018|