Nejdřív nebyla vhodná technika, pak nepřálo počasí. Oprava rozhledny na Vlčí hoře má zpoždění

Události v regionech: Oprava Vlčí hory nabírá zpoždění (zdroj: ČT24)

Oprava vyhořelé rozhledny na Vlčí hoře u Krásné Lípy na Děčínsku nabírá zpoždění. Rekonstrukce měla začít už na podzim. Stavební firmě ale chyběla technika, pak podle starosty začalo práce brzdit počasí. Hotovo chce mít radnice spolu s Klubem českých turistů do května, aby bylo na rozhledně možné oslavit 135. výročí jejího vzniku.

Je to nejstarší rozhledna ve Šluknovském výběžku. Místní se obávají, aby nemuseli výročí její stavby slavit na spáleništi. „Byli bychom rádi, aby to tady bylo pěkné, aby rozhledna už byla vymalovaná, plášť zvenku hotový,“ poznamenal předseda Klubu českých turistů Krásná Lípa Václav Hieke.

Stavební práce mají zpoždění čtyři měsíce. Do zimy mělo být hotové poškozené opláštění a střecha rozhledny. „Byl tam problém s mechanismem, kterým se měl vyvážet nahoru stavební materiál,“ vysvětlil starosta Krásné Lípy Jan Kolář (nestr.).

Když už byla speciální tatra připravená, přišel do Šluknovského výběžku sníh. Cesty na rozhlednu jsou strmé, dopravovat materiál ve sněhu nahoru je tak prakticky nemožné. „Počasí nám nepřeje tak, jak jsme si zvykli v minulých zimách, kdy se stavební sezona nemusela ani přerušit. Letos to neplatí,“ podotkl starosta.

Rozhledna vyhořela loni v dubnu, spolu s ní i sousední chata. Podle policie stál za založením požáru stejný muž jako za obřím požárem Českého Švýcarska. Dvoumilionovou opravu rozhledny zaplatí obec z pojistky. Na zkrášlení ale přispěli téměř šesti sty tisíci korun i dobrovolníci ve sbírce. Radnice je přesvědčená, že se i přes zpoždění oprava zvládne v termínu, aby turisté mohli výročí rozhledny oslavit už v novém.