Problémy s plánováním dovolené i při nemoci. V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči

Události v regionech: Nedostatek hasičů v příhraničí (zdroj: ČT24)

V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči. Na některých stanicích už slouží v minimálním počtu, který určují předpisy. Mají pak problém plánovat směny nebo dovolené. Nejhorší situace je podle krajského vedení na Děčínsku, kde začali hlavně starší hasiči odcházet po požáru v Českém Švýcarsku.

V Děčíně na jednu ze svých posledních směn nyní nastoupil hasič Jan Krenk. Za pár dní už bude pracovat jako zdravotní bratr v nemocnici. „Sedmadvacet let u sboru, už hůř vidím i slyším. A je načase přenechat žezlo mladším,“ je přesvědčený.

Od začátku roku z děčínské stanice odešlo pět hasičů. Ti zbývající natočili video, kterým se snaží nalákat nové kolegy. „Když si chcete vzít dovolenou, tak je těžší se dohodnout, protože musíme držet minimální stav,“ popisuje současnou situaci další z děčínských profesionálních hasičů Pavel Novák.

A tak nemohou mít všichni dovolenou v létě a potíže dělá, když někdo z nich onemocní. „Ten sbor si s tím poradí, musí si poradit. V rámci Ústeckého kraje nám pomáhají i jiné stanice,“ říká velitel té děčínské Dan Schwamberger.

Směna 24 hodin, pak dva dny volna

„Bude mi scházet ta banda lidí i ten styl života. Ale život musí pokračovat i trošičku jinak dál,“ zamýšlí se končící hasič Krenk. Zatímco při prvním výjezdu dne s kolegy řešili polámaný strom, později trénovali spouštění člunu na Labe. Voda v řece od začátku roku kolísá okolo povodňových stupňů. Směna končí po čtyřiadvaceti hodinách, následuje dvoudenní volno.

„Nám se daří lákat mladé, samotný proces přijímacího řízení je ale poměrně složitý a náročný a zdaleka ne každý z uchazečů uspěje,“ podotýká krajský ředitel hasičů Martin Laníček.

Odcházející hasiči prý často hledají práci tam, kde mohou dál pomáhat – třeba ve zdravotnictví jako Krenk. Část pak odchází pracovat do blízkého Německa.