Reportáž ČT od dělostřelecké jednotky na severní ukrajinské frontě

Události: Ukrajině se dostává více munice ze Západu (zdroj: ČT24)

Ukrajinské dělostřelectvo i další jednotky zaznamenaly v tomto týdnu výrazný diplomatický posun. Díky povolení Spojených států a dalších zemí mohou Ukrajinci útočit poskytnutými zbraněmi v omezené míře také na ruské území – už nejen z Charkovské, ale i ze Sumské oblasti. Co tento posun znamená pro ukrajinské vojáky, zjišťoval přímo u dělostřelecké jednotky štáb ČT.

Působí nedaleko ruské hranice, kde v hustém porostu v rychlosti vykládají náboje dodané ze západních zemí. „Když jsme v roce 2022 začali ofenzivu, myslel jsem si, že se do Charkovské oblasti už nevrátíme,“ vzpomínal jeden z vojáků.

Nedostatek munice je znatelný i v dalších oblastech – třeba v Doněcké. Ukrajinské vojáky tak situace musela naučit s náboji hospodařit a vybírat palebné cíle uvážlivě. Tak, aby měli neustále rezervu pro případ ruské útočné akce.

Střelba musí být co nejpřesnější. Čím více bude daná houfnice pálit, tím více kouře z ní vzejde a vznikne větší šance na prozrazení její pozice. Právě proto musí vojáci techniku chránit. Ukrajinci v zákopu pod křovím schovávají třeba americkou samohybnou houfnici Paladin. Právě ta využívá munici ráže 155 milimetrů, kterou by Česko mělo v rámci své iniciativy dodat Kyjevu už v červnu.

Hlaveň stroje je v současnosti otočena pouze ve směru na obec Lipcy, kde podporuje operace ukrajinské pěchoty. Na ruské území ovšem donedávna západní zbraně střílet nemohly – kvůli zákazu západních partnerů. Ten se v uplynulých dnech začal postupně zmírňovat.

Západní svolení k útokům darovanými zbraněmi

„(Před hranicí) beztrestně procházejí v papučích a šortkách jako nějací turisti nebo chataři. A prostě – jen tak – volně vytáhnou minomet a začnou pálit na naše území,“ popisuje Andrej, velitel ukrajinské dělostřelecké baterie z 92. samostatné mechanizované brigády.

„(Kdybychom měli povolení), můžeme likvidovat jejich systémy S-300, kterými teď masivně útočí na Charkov, přináší destrukci a zabíjejí lidi,“ upozorňoval Alexandr, dělostřelec z 92. samostatné mechanizované brigády.

Dosud používali Ukrajinci k útokům na ruské území hlavně vlastní techniku s vlastní municí. To se po změně postojů některých západních zemí může změnit. „Je to úžasná zpráva,“ oceňoval Alexandr. „Budeme tak moci lépe čelit jejich útokům, jejich tlaku, protože nebudou schopni konsolidovat své jednotky a působit takové škody,“ ocenil podporu ukrajinských spojenců.

Štáb ČT natáčel s ukrajinskými vojáky na pozici celkem šest hodin. Za tu dobu vypálili dělostřelci přesně devatenáct nábojů, což si jednotka může dovolit právě díky lepšímu zásobování ze Západu. Možnost střílet západními zbraněmi by tak měla Ukrajincům umožnit lépe čelit další případné ruské ofenzivě.

Ta přišla v noci na sobotu, kdy celkem pět ukrajinských oblastí ostřelovaly invazní jednotky. Zaměřovaly se převážně na energetickou infrastrukturu a zranily přitom několik lidí.