Štáb ČT natáčel v rekreačním resortu u Charkova, kde Rusové zabili deset lidí

Události: Ruské útoky na Charkov (zdroj: ČT24)

Kyjev stále naléhavěji opakuje, že kromě munice mu chybí i systémy protivzdušné obrany. Momentálně jsou nejvíce potřeba u Charkova, kde ruské útoky v minulých dvou týdnech zabily desítky civilistů. Štáb ČT natáčel v letním resortu nedaleko města, který nepřítel zasáhl před deseti dny. O život tam přišlo deset lidí.

Hrobové ticho na břehu vody narušuje jen bzučení much. I dva dny po útoku je stále láká pach krve, kterou tu zanechaly dvě střely, říká zpravodajka ČT Darja Stomatová. A dodává, že střely od sebe dělilo pouhých osmnáct minut.

První raketa udeřila přímo na břeh jezera do terasy, kde v tu chvíli odpočívalo několik lidí. Na místě, jenom tři metry od kráteru, zemřela také těhotná žena.

„Tam ve vodě plaval mrtvý soused. Dál pak našli po několika dnech mého kamaráda. Měl urvané ruce, nohy. Hledali ho potápěči,“ ukazuje majitel resortu Ruslan Burda.

Druhý úder Iskanderem provedli Ruskové podle zdrojů ČT ze stejného místa. Artur stejně jako další mezitím pomáhal raněným. „Výbuch jsem neslyšel. Odhodilo mě to. Zvedly se částice prachu a spatřil jsem záblesk,“ říká zraněný Artur Burdov, syn majitele resortu.

Jeho otec Ruslan vzpomíná: „Doběhl jsem za synem. Nemohl jsem ho pořádně nést. Vylezl na mě. Já mám pořád před očima jeho urvané ruce.“

Podle informací ČT ukrajinská rozvědka už identifikovala dvanáct Rusů, kteří na resort zaútočili. Stále přitom vyšetřuje, proč vypálili střely za šest milionů dolarů na místo, kam jezdili lidé odpočívat.

Za útokem podle neoficiálních informací stála zpráva, že se v okolí resortu pohybuje vysoce postavený ukrajinský úředník. Ani toto vědomí ale obětem nepomáhá v tom, aby se s tragédií snáze vyrovnali.

„Všechno jsem to chtěl polít benzínem a zapálit. Měl jsem to tu rád. Něco jsme budoval a dělal jsem to s radostí,“ říká majitel resortu Ruslan Burdov se slzami v očích.

Útok těmto lidem vzal nejenom majetek, ale také naději, že během války mají vkládat síly do něčeho, o co mohou přijít během několika minut, dodala zpravodajka ČT Darja Stomatová.