Auto s ukrajinským prezidentem mělo nehodu, Zelenskyj je v pořádku

Události: Auto se Zelenským se v Kyjevě srazilo s jiným vozem (zdroj: ČT24)

Auto s ukrajinským prezidentem mělo v Kyjevě nehodu, Volodymyr Zelenskyj ale nebyl vážně zraněn, informoval v noci na čtvrtek na Facebooku jeho mluvčí Serhij Nykyforov. Příčiny nehody vyšetřuje policie.

„V Kyjevě se střetlo auto s automobilem ukrajinského prezidenta a jeho doprovodnými vozy. Zdravotníci, kteří prezidenta doprovázeli, poskytli pomoc řidiči druhého auta,“ napsal Nykyforov. Jak dodal, prezidenta prohlédl lékař, který nezjistil žádná vážná zranění.

„Je s ním všechno v pořádku, od rána pracuje. Veškeré plány na dnešek jsou na čas. Prezident má jen několik menších modřin,“ citoval Nykyforova později na Telegramu server Strana.ua.

Auta se podle Nykyforova srazila v Kyjevě ve středu okolo 23:00 místního času (22:00 SELČ). Prezident se vracel z města Izjum, které ukrajinská armáda dobyla minulý týden při své protiofenzivě v Charkovské oblasti. Vozidla se srazila na křižovatce, Zelenskyj se v souladu s bezpečnostními protokoly přesunul do dalšího vozu a pokračoval v cestě k sídlu prezidenta, doplnil jeho mluvčí.

Několik minut po Nykyforově prohlášení Zelenského kancelář zveřejnila videozáznam nočního projevu, který prezident pronáší každý den.

Útok by vypadal jinak

Není jasné, zda se jednalo o úmyslnou srážku, nebo nehodu, detaily vyšetřuje policie.

Podle bývalého kriminalisty Stanislava Kazbundy z Trivis Vodňany a Crom Consulting se pravděpodobně nejednalo o útok, protože ten by vypadal jinak. „Předpokládám, že informace o prezidentově pohybu komplexně nepronikly k Rusům. Mělo by být vše v pořádku, prezident není zraněn vážně a předpokládám, že kolona, která ho transportovala, zafungovala tak, jak zafungovat má,“ řekl ve vysílání ČT24.

Podobně se vyjádřil i generál v záloze František Mičánek. „Pokud by to bylo něco zamýšleného, tak by auto, které narazilo do vozu prezidenta Zelenského, zřejmě vybuchlo, nebo by se nějakým jiným způsobem prokázala přítomnost výbušné nálože. Zřejmě tedy šlo o 'běžnou' dopravní nehodu a zatím bych tomu nepřikládal větší význam,“ řekl ve vysílání ČT24.

Podle něj je ale útok automobilem poměrně oblíbeným nástrojem atentátu, a to i nejen během války. Mičánek uvedl příklady z Francie a Německa, kdy v roce 2016 teroristé najeli do davu lidí v Nice a Berlíně.

Auto s ukrajinským prezidentem Zelenským mělo nehodu (zdroj: ČT24)