Rusové ostřelovali Kyjev. Generální tajemník OSN je v šoku

Ruské síly ve čtvrtek večer ostřelovaly Kyjev, uvedl starosta města Vitalij Klyčko. V centru města byl podle něj zasažen obytný dům. Zatím jsou informace o třech zraněných. Ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba prohlásil, že Rusové zaútočili na ukrajinskou metropoli řízenými střelami, a připomněl, že ve městě jsou právě na návštěvě generální tajemník OSN António Guterres a bulharský premiér Kiril Petkov. Guterres je v pořádku, ale v šoku.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

„Nepřítel večer zaútočil na Kyjev. Dva zásahy v Ševčenkivské čtvrti,“ napsal Klyčko na sociální síti Telegram. Upřesnil, že raketa poškodila několik nižších pater obytného domu a že tři lidé byli převezeni do nemocnice. Zpravodajové agentury AFP potvrdili, že na místě začala hořet budova a že u ní zasahují policisté a záchranáři. Podle agentury Unian byl ve městě večer vyhlášen letecký poplach.

„Tímto odporným barbarským činem Rusko znovu ukázalo, jaký má postoj k Ukrajině, Evropě a světu,“ napsal na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba.

K bombardování došlo hodinu po tiskové konferenci

„Vypovídá to hodně o pravém ruském postoji k mezinárodním institucím a o snahách ruského vedení ponížit OSN,“ okomentoval čtvrteční útoky ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který s Guterresem jednal o evakuacích lidí z Mariupolu.

Generální tajemník OSN je v pořádku, ale v šoku, řekl novinářům mluvčí organizace Saviano Abreu. „Je to sice válečná zóna, ale je šokující, že se to stalo tam, kde jsme se nacházeli,“ doplnil pro agenturu AFP. Bombardování následovalo ani ne hodinu poté, co Zelenskyj s Guterresem vystoupili na tiskové konferenci.

Hrozba stále nezmizela

Na konci března Moskva oznámila, že své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a také Černihivu na severu země výrazně omezí. Ruští vojáci se poté začali z obou oblastí stahovat a pozornost ruské armády se namísto toho zaměřila na východ Ukrajiny. Situace v Kyjevě se do značné míry uklidnila. Podle agentury AFP je nynější ostřelování města první od poloviny tohoto měsíce.

V dubnu ale vedení města varovalo, že na návrat je ještě brzy, poněvadž hrozba raketový úderů ještě zcela nezmizela.