TÉMA

Kiril Petkov

Bulharské volby vyhrál středopravicový blok expremiéra Borisova

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrál blok vedený středopravicovou stranou Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova. V koalici se Svazem demokratických sil (SDS) získala 26,5 procenta hlasů. Těsně druhá skončila s 24,5 procenta hlasů reformní koalice Pokračujeme ve změně (PP) a Demokratické Bulharsko (DB), které vede expremiér Kiril Petkov.
3. 4. 2023|

Podle povolební prognózy vyhraje volby v Bulharsku těsně koalice expremiéra Petkova

Podle povolební prognózy vyhraje nedělní volby v Bulharsku reformní koalice uskupení Pokračujeme ve změně (PP) bývalého premiéra Kirila Petkova a liberálně-konzervativního Demokratického Bulharska. Prognóza agentury Gallup podle agentury Reuters koalici připisuje 25,3 procenta hlasů. Těsně na druhém místě by měla skončit konzervativně-populistická strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova a její spojenci s 24,7 procenta hlasů.
2. 4. 2023|

Bulharský prezident podepsal rozpuštění parlamentu, zemi čekají v dubnu páté volby za dva roky

Bulharský prezident Rumen Radev podepsal dekret, kterým potvrdil, že v pátek rozpustí parlament. Oznámila to prezidentská kancelář. Radev také podepsal dekret o jmenování prozatímní vlády. Bulhaři půjdou na začátku dubna k pátým parlamentním volbám za dva roky.
2. 2. 2023|

Bulharsko z počátku invaze jen předstíralo, že Kyjev nepodporuje. Letadla plná zbraní posílalo přes Polsko

Loni na jaře ukrajinské armádě zoufale chyběly pohonné hmoty a munice sovětské ráže, které potřebovala k obraně proti ruským invazním silám. Záchrana tehdy přišla z nečekané strany: z Bulharska. Díky své rozvrácené domácí politice a proruskému smýšlení velké části vedoucích představitelů se Sofie v průběhu invaze snažila zdůrazňovat, že Ukrajinu nevyzbrojuje. To však byla kouřová clona. Uvedly to ve středu server Politico a německý deník Die Welt.
18. 1. 2023|

V bulharských volbách zvítězila strana expremiéra Borisova. Pokračuje tak politický pat

Konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova zvítězila v nedělních parlamentních volbách v Bulharsku se ziskem 25,4 procenta hlasů. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters po sečtení 99 procent volebních lístků. Očekává se ale, že Borisov bude jen těžko hledat koaliční partnery kvůli obviněním z korupce během svého více než desetiletého působení u moci.
3. 10. 2022|

V Bulharsku padla proevropská vláda, premiér viní mafii a Rusko

Proevropská vláda bulharského premiéra Kirila Petkova neustála ve středu hlasování o nedůvěře v parlamentu a po půl roce končí. Petkov zaujal na Bulharsko nezvykle tvrdý postoj vůči Rusku a slíbil boj proti korupci, po odchodu koaliční partnera z vlády už ale nezískal podporu většiny poslanců. Z pádu své vlády obvinil místní mafii a Rusko. Pokud se nepodaří sestavit nový kabinet, čekají zemi čtvrté parlamentní volby od dubna 2021.
23. 6. 2022|

Rusové ostřelovali Kyjev. Generální tajemník OSN je v šoku

Ruské síly ve čtvrtek večer ostřelovaly Kyjev, uvedl starosta města Vitalij Klyčko. V centru města byl podle něj zasažen obytný dům. Zatím jsou informace o třech zraněných. Ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba prohlásil, že Rusové zaútočili na ukrajinskou metropoli řízenými střelami, a připomněl, že ve městě jsou právě na návštěvě generální tajemník OSN António Guterres a bulharský premiér Kiril Petkov. Guterres je v pořádku, ale v šoku.
29. 4. 2022|