Bulharské parlamentní volby vyhrála strana expremiéra Borisova. Analytici se obávají růstu moci oligarchů

Vítězem nedělních parlamentních voleb v Bulharsku se se ziskem 24,7 procenta hlasů stala konzervativní koalice kolem strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova. Překvapením je druhé místo Hnutí za práva a svobody (DPS), které zastupuje zájmy bulharských Turků. Hlasovalo pro něj 17,07 procenta voličů.

Výrazné volební ztráty zaznamenala reformistická koalice centristického uskupení Pokračujeme ve změně (PP) někdejšího premiéra Kirila Petkova a pravostředového Demokratického Bulharska (DB). Skončila až na třetím místě s 14,33 procenta hlasů.

Čtvrtá se umístila otevřeně proruská a krajně pravicová strana Obrození se 13,78 procenta hlasů, zatímco umírněně proruská Bulharská socialistická strana (BSP) získala 7,06 procenta. Čtyřprocentní práh vstupu do parlamentu překonaly také s 5,96 procenta populistické uskupení Je takový národ (ITN) a s 4,65 procenta nacionalistická strana Velikost.

Původní koaliční partner vítězné strany GERB míří do opozice

Nedělní hlasování, šesté za poslední tři roky, bylo vyvoláno březnovým rozpadem koalice složené z GERB a PP-DB. Obě uskupení sice pojilo prozápadní směřování, zásadně se však rozcházela v pohledu na reformy a protikorupční opatření.

Reformistický blok PP-DB podle agentury DPA volebně doplatil na vládní spolupráci se stranou GERB, jejíž představitelé čelí řadě obvinění z korupce a kontaktů s mafií, jakož i na neschopnost prosadit v této vládní sestavě potřebné reformy. Spolupředseda DB Christo Ivanov v pondělí složil veškeré parlamentní funkce a vzdal se i poslaneckého mandátu. Petkov oznámil, že jeho strana bude nyní „silnou opozicí“.

Spojení GERB a DPS by mohlo vést k nárůstu vlivu oligarchů

Vítězný Borisov se po volbách k půdorysu budoucí vlády prozatím nevyjádřil. Analytici nicméně před volbami spekulovali o obnovení tradiční koalice GERB a DPS, která by podle nich mohla vést k opětovnému nárůstu vlivu oligarchů v nejchudší zemi Evropské unie.

„Bulharsko nikdy nebylo autokracií, ale má tendenci kolísat mezi dvěma režimy – buď je to oligarchie soupeřících sil, nebo oligarchický kartel,“ komentoval docent katedry politologie Sofijské univerzity Milen Ljubenov pro server Balkan Insight. „Pokud se GERB a Hnutí za práva a svobody dohodnou na vládě, Bulharsko se přikloní k druhé variantě.“

Obě strany ovšem budou potřebovat třetího koaličního partnera, aby v 240členném parlamentu získaly vládní většinu.

Výsledky po sečtení všech volebních okrsků v noci na úterý oznámila bulharská ústřední volební komise. Bulhaři v neděli volili také své zástupce do Evropského parlamentu. I v těchto volbách zvítězil GERB, před koalicí PP-DB, hnutím Obrození a DPS.