TÉMA

Demokratické Bulharsko

Bulharské parlamentní volby vyhrála strana expremiéra Borisova. Analytici se obávají růstu moci oligarchů

Vítězem nedělních parlamentních voleb v Bulharsku se se ziskem 24,7 procenta hlasů stala konzervativní koalice kolem strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova. Překvapením je druhé místo Hnutí za práva a svobody (DPS), které zastupuje zájmy bulharských Turků. Hlasovalo pro něj 17,07 procenta voličů.
11. 6. 2024|

Bulharské volby vyhrál středopravicový blok expremiéra Borisova

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrál blok vedený středopravicovou stranou Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova. V koalici se Svazem demokratických sil (SDS) získala 26,5 procenta hlasů. Těsně druhá skončila s 24,5 procenta hlasů reformní koalice Pokračujeme ve změně (PP) a Demokratické Bulharsko (DB), které vede expremiér Kiril Petkov.
3. 4. 2023|

Bulharsko má nového premiéra Kirilla Petkova. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů

Bulharský prezident Rumen Radev v sobotu svěřil mandát k sestavení nové vlády Kirillu Petkovovi, spolupředsedovi protikorupčního uskupení Pokračujeme ve změně (PP), které vyhrálo listopadové volby. Oznámily to tiskové agentury. Petkov řekl prezidentovi, že již sestavil širokou koaliční vládu, která je připravena v pondělí nastoupit do úřadu, aby ukončila dlouhotrvající politickou krizi v balkánské zemi. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů.
11. 12. 2021|