TÉMA

GERB

Bulharskem zmítá nestabilita, končící premiér varuje před vlivem Ruska

Bulharsko se zmítá v politické nestabilitě. Na konci března nebyl úspěšný ani třetí pokus parlamentních stran sestavit vládní koalici. Nikolaje Denkova na postu premiéra vystřídal Dimitar Glavčev. Bulharsko se chystá na předčasné parlamentní volby, šesté za poslední tři roky. Důsledky politické krize budou podle Denkova zřejmé – posílení korupce a další pokusy Ruska znovu získat vliv.
10. 4. 2024|

V bulharských volbách zvítězila strana expremiéra Borisova. Pokračuje tak politický pat

Konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova zvítězila v nedělních parlamentních volbách v Bulharsku se ziskem 25,4 procenta hlasů. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters po sečtení 99 procent volebních lístků. Očekává se ale, že Borisov bude jen těžko hledat koaliční partnery kvůli obviněním z korupce během svého více než desetiletého působení u moci.
3. 10. 2022|

Nová bulharská protikorupční strana podle předběžných výsledků vyhraje volby

Nová bulharská protikorupční strana Pokračujeme ve změně podle všeho vyhraje třetí letošní parlamentní volby, které se v zemi konaly v neděli. Vyplývá to z průběžných oficiálních údajů, jež zveřejnila centrální volební komise po sečtení výsledků ze 75 procent hlasovacích středisek. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb vede stávající šéf státu Rumen Radev, za týden se ale zřejmě bude konat druhé kolo.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 12:56|

Bulharské parlamentní volby podle odhadů vyhrál centristický GERB, v prezidentských volbách zvítězil Radev

Ani v pořadí už třetí parlamentní volby v Bulharsku v letošním roce nemají jasného vítěze. Podle odhadů výsledků získala konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) dlouholetého premiéra Bojka Borisova 24, 8 procent hlasů. Většina politických subjektů s ní ale odmítá spolupráci. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb podle dvou povolebních odhadů vede stávající hlava státu Rumen Radev.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 19:57|

Bulharské parlamentní volby vyhrála protestní strana ITN, potvrdily konečné výsledky

Nedělní předčasné volby v Bulharsku vyhrála protestní strana Je takový národ (ITN) před koalicí hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a Svazu demokratických sil (SDS). Oznámila to ústřední volební komise. ITN ve 240členném parlamentu obsadí 65 křesel a koalice GERB-SDS 63. Výsledek a reakce stran naznačují trvající komplikace při schvalování nové vlády.
15. 7. 2021|

Volby v Bulharsku podle předběžných výsledků těsně vyhrála protestní strana

V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zřejmě těsně vede protestní strana Je takový národ (ITN) baviče Slaviho Trifonova před středopravicovým hnutím Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova, kterému se dříve přisuzovalo vítězství. Vyplývá to z předběžných výsledků, které centrální volební komise zveřejnila po sečtení 98,92 procenta hlasů.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 21:17|

V Bulharsku začaly parlamentní volby. Borisovův osud je nejistý, očekává se těsný souboj

Voliči v Bulharsku rozhodují o novém složení parlamentu. Průzkumy předpovídají těsný souboj současného premiéra Bojka Borisova s opozičními socialisty. I přes skandály, jež vedly loni v létě k masivním protestům, je dosavadní předseda vlády stále pro některé favoritem. V případě vítězství by se tento populista dostal k moci již počtvrté. V boji o křesla je ale i mnoho nových hráčů, kteří mohou výsledky zásadně zamíchat.
4. 4. 2021|