TÉMA

Velikost

Bulharské parlamentní volby vyhrála strana expremiéra Borisova. Analytici se obávají růstu moci oligarchů

Vítězem nedělních parlamentních voleb v Bulharsku se se ziskem 24,7 procenta hlasů stala konzervativní koalice kolem strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova. Překvapením je druhé místo Hnutí za práva a svobody (DPS), které zastupuje zájmy bulharských Turků. Hlasovalo pro něj 17,07 procenta voličů.
11. 6. 2024|

30 let zpět: V Praze se otevřela první pobočka McDonald's

Dvacátého března 1992 byla v pražské Vodičkově ulici otevřena první pobočka amerického stravovacího řetězce McDonald's. Archivní reportáž pořízená vpředvečer otevření uvádí, jak přísné standardy kvality restaurace dodržuje, a v dobové euforii společenského rozvolnění vyznívá docela nekriticky. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 3. 2022|

Roušky, které školy dostaly od státu jako náhradní, jsou pro děti příliš velké. Leží ve skladech

Některé školy dostaly od státu roušky, které jsou dětem, pro něž jsou určené, příliš velké. Nemohou je tedy nosit. Další část škol má naopak jen malé dětské roušky, které nemohou využít pro starší žáky. České televizi to sdělili ředitelé základních škol napříč republikou. Zatím to ředitelé řeší s pomocí vlastních zásob a roušky od státu si schovávají na později. Vláda o zaslání roušek, které mají sloužit jakou nouzová záloha, kdyby děti neměly vlastní, rozhodla spolu s otevřením škol začátkem dubna.
28. 4. 2021|

O víkendu nás čeká mikroúplněk. Menší Měsíc ještě letos nebyl, a už nebude

Sobotní úplněk bude výjimečný. Protože se Měsíc dostane od Země vůbec nejdál, bude se jevit jako výrazně menší, než jsme zvyklí.
13. 9. 2019|