Roušky, které školy dostaly od státu jako náhradní, jsou pro děti příliš velké. Leží ve skladech

Některé školy dostaly od státu roušky, které jsou dětem, pro něž jsou určené, příliš velké. Nemohou je tedy nosit. Další část škol má naopak jen malé dětské roušky, které nemohou využít pro starší žáky. České televizi to sdělili ředitelé základních škol napříč republikou. Zatím to ředitelé řeší s pomocí vlastních zásob a roušky od státu si schovávají na později. Vláda o zaslání roušek, které mají sloužit jakou nouzová záloha, kdyby děti neměly vlastní, rozhodla spolu s otevřením škol začátkem dubna.

Školy dostaly celkem 12,6 milionu roušek ze zásob Správy státních hmotných rezerv. „Dostali jsme 5200 chirurgických roušek, které jsou určeny dětem jako zásoba pro ty, které by roušku neměly. Samozřejmě se jedná o roušky pro dospělé, nikoliv o roušky dětské,“ sdělila ředitelka ZŠ a MŠ Jiráskovo náměstí v Hradci Králové Alena Hradílková.

Její škola řeší problém vlastními rezervami a ředitelka předpokládá, že dodané roušky se využijí pro dospělé, až se uvolní opatření. Podobně se k dodávce roušek staví i další základní školy. „Roušky, které jsme dostali, jsou klasická velikost. Pro děti, které roušku nemají, používáme námi pořízené roušky v dětské velikosti,“ uvedl ředitel ZŠ Broumovská v Liberci Martin Mikuš.

Problém s příliš velkými rouškami není úplně plošný, část škol má zcela opačný problém: Dostaly pouze dětské roušky, které jsou nepoužitelné pro starší děti. „Na naši školu přišly roušky dětské velikosti. Samozřejmě že ne všem sedí dokonale. Pro starší děti už velikostně nebudou vyhovovat,“ vysvětlil ředitel ZŠ Vančurova v Hodoníně Andrej Pavlíků. Také on plánuje nakoupit chybějící roušky z vlastních zdrojů.

Podle mluvčího Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakuba Linky dětské roušky dodaly zřejmě kraje. Správa totiž ve svých skladech dětské roušky vůbec nemá. Ministerstvo školství je loni, kdy se rezervy tvořily, neobjednalo.

„Distribuci a množství roušek pro jednotlivé školy určovalo ministerstvo školství. Požadavek na velikostní rozlišení těchto zdravotnických obličejových masek nebyl stanoven,“ řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

Vláda rozhodla o distribuci roušek na základě podnětu ministerstva školství. „MŠMT napsalo odůvodnění, proč by školy, respektive žáci, měli roušky obdržet. O samotném výběru ale MŠMT nerozhoduje,“ uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Ministerstvo se k tomu, zda a jak bude situaci řešit, zatím nevyjádřilo.