TÉMA

Pokračujeme ve změně

Dvě největší bulharské strany se dohodly na vládě, po devíti měsících se vystřídají v jejím čele

Představitelé dvou největších bulharských stran, Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a strana Pokračujeme ve změně (PP), oznámili dohodu na vytvoření společného kabinetu. Píší o tom bulharská média. Dosud přitom strany odmítaly spolupráci na vládní úrovni. Podle společného prohlášení sestaví kabinet, který bude mít program na osmnáct měsíců. Během prvních devíti měsíců bude premiérem představitel PP Nikolaj Denkov, dalších devět měsíců bývalá eurokomisařka ze strany GERB Marija Gabrielová.
22. 5. 2023|

Bulharské volby vyhrál středopravicový blok expremiéra Borisova

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrál blok vedený středopravicovou stranou Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova. V koalici se Svazem demokratických sil (SDS) získala 26,5 procenta hlasů. Těsně druhá skončila s 24,5 procenta hlasů reformní koalice Pokračujeme ve změně (PP) a Demokratické Bulharsko (DB), které vede expremiér Kiril Petkov.
3. 4. 2023|

V bulharských volbách zvítězila strana expremiéra Borisova. Pokračuje tak politický pat

Konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova zvítězila v nedělních parlamentních volbách v Bulharsku se ziskem 25,4 procenta hlasů. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters po sečtení 99 procent volebních lístků. Očekává se ale, že Borisov bude jen těžko hledat koaliční partnery kvůli obviněním z korupce během svého více než desetiletého působení u moci.
3. 10. 2022|

Bulharsko má nového premiéra Kirilla Petkova. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů

Bulharský prezident Rumen Radev v sobotu svěřil mandát k sestavení nové vlády Kirillu Petkovovi, spolupředsedovi protikorupčního uskupení Pokračujeme ve změně (PP), které vyhrálo listopadové volby. Oznámily to tiskové agentury. Petkov řekl prezidentovi, že již sestavil širokou koaliční vládu, která je připravena v pondělí nastoupit do úřadu, aby ukončila dlouhotrvající politickou krizi v balkánské zemi. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů.
11. 12. 2021|

Nová bulharská protikorupční strana podle předběžných výsledků vyhraje volby

Nová bulharská protikorupční strana Pokračujeme ve změně podle všeho vyhraje třetí letošní parlamentní volby, které se v zemi konaly v neděli. Vyplývá to z průběžných oficiálních údajů, jež zveřejnila centrální volební komise po sečtení výsledků ze 75 procent hlasovacích středisek. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb vede stávající šéf státu Rumen Radev, za týden se ale zřejmě bude konat druhé kolo.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 12:56|