Dvě největší bulharské strany se dohodly na vládě, po devíti měsících se vystřídají v jejím čele

Představitelé dvou největších bulharských stran, Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a strana Pokračujeme ve změně (PP), oznámili dohodu na vytvoření společného kabinetu. Píší o tom bulharská média. Dosud přitom strany odmítaly spolupráci na vládní úrovni. Podle společného prohlášení sestaví kabinet, který bude mít program na osmnáct měsíců. Během prvních devíti měsíců bude premiérem představitel PP Nikolaj Denkov, dalších devět měsíců bývalá eurokomisařka ze strany GERB Marija Gabrielová.

Strany oznámily dohodu krátce předtím, než Gabrielová sdělila prezidentovi Rumenovi Radevovi, že nevyužije pokus sestavit vládu. Očekává se, že jako další dostane mandát k sestavení vlády představitel PP, který by měl postavit kabinet na základě oznámené dohody mezi stranami, které mají v parlamentu většinu. Radev po jednání s Gabrielovou řekl, že pověření udělí „v příštích dnech“.

Nová vláda by měla mít omezený mandát na osmnáct měsíců. Během něj by například chtěla prosadit změny ústavy a změny zákonů tak, aby přiblížila zemi vstupu do schengenského prostoru a umožnila čerpání unijních fondů, a také by měla schválit rozpočet.

„Jako záruka toho, že vláda bude fungovat nejméně osmnáct měsíců, tak podle návrhu já budu během prvních devíti měsíců premiérem a Gabrielová vicepremiérkou a ministryní zahraničí. V následujících devíti měsících bude premiérkou Gabrielová a já vicepremiérem,“ řekl při společné tiskové konferenci s Gabrielovou Denkov, který je exministrem školství. Politickou situaci v zemi označil za „extrémně těžkou“.

Gabrielová, která rezignovala na funkci eurokomisařky, aby se mohla věnovat politice v Bulharsku, uvedla, že cílem dohody je dát zemi fungující vládu. „Všichni jsme udělali mnoho ústupků,“ prohlásila. V současnosti v zemi vládne přechodný kabinet jmenovaný prezidentem Radevem, který ale nemá oporu mezi parlamentními stranami. Země tak nemá schválený státní rozpočet a váznou také některé legislativní změny, které například vyžaduje Brusel pro čerpání unijních fondů.

Dohoda není finální

Podle bulharské agentury BTA Gabrielová řekla, že dokument musí ještě projednat poslanecké kluby. Jejím a Denkovým úkolem bude přesvědčit zákonodárce, že dohoda je správnou cestou. GEBR a jeho spojenci mají 69 poslanců a blok kolem PP 64. V parlamentu s 240 členy strany potřebují nejméně 121 hlasů.

GERB a PP dlouho spolupráci na vládní úrovni odmítaly. Strana Pokračujeme ve změně a její političtí spojenci z liberálně-konzervativního Demokratického Bulharska (DB) během kampaně tvrdili, že GERB během deseti let, kdy byla u moci, dopustila, aby se v nejchudší zemi EU rozbujela korupce. To ale někdejší premiér a vůdce GERB Borisov odmítá.

Bulharsko šlo za poslední dva roky opakovaně k předčasným volbám, naposledy se tak stalo na začátku dubna. Vládu s podporou parlamentu mělo Bulharsko naposledy v červnu loňského roku, kdy skončil po vyslovení nedůvěry ze strany zákonodárců kabinet premiéra Kirila Petkova z PP.