TÉMA

Rumen Radev

Bulharskem zmítá nestabilita, končící premiér varuje před vlivem Ruska

Bulharsko se zmítá v politické nestabilitě. Na konci března nebyl úspěšný ani třetí pokus parlamentních stran sestavit vládní koalici. Nikolaje Denkova na postu premiéra vystřídal Dimitar Glavčev. Bulharsko se chystá na předčasné parlamentní volby, šesté za poslední tři roky. Důsledky politické krize budou podle Denkova zřejmé – posílení korupce a další pokusy Ruska znovu získat vliv.
10. 4. 2024|

Dvě největší bulharské strany se dohodly na vládě, po devíti měsících se vystřídají v jejím čele

Představitelé dvou největších bulharských stran, Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a strana Pokračujeme ve změně (PP), oznámili dohodu na vytvoření společného kabinetu. Píší o tom bulharská média. Dosud přitom strany odmítaly spolupráci na vládní úrovni. Podle společného prohlášení sestaví kabinet, který bude mít program na osmnáct měsíců. Během prvních devíti měsíců bude premiérem představitel PP Nikolaj Denkov, dalších devět měsíců bývalá eurokomisařka ze strany GERB Marija Gabrielová.
22. 5. 2023|

Bulharský prezident podepsal rozpuštění parlamentu, zemi čekají v dubnu páté volby za dva roky

Bulharský prezident Rumen Radev podepsal dekret, kterým potvrdil, že v pátek rozpustí parlament. Oznámila to prezidentská kancelář. Radev také podepsal dekret o jmenování prozatímní vlády. Bulhaři půjdou na začátku dubna k pátým parlamentním volbám za dva roky.
2. 2. 2023|

Polsku bychom v případě napadení samozřejmě pomohli, ujistil Zeman po setkání s Dudou

S vojenskými poctami prezident Miloš Zeman přivítal v úterý po třetí hodině odpolední v Náchodě svůj polský protějšek Andrzeje Dudu. Zeman po společném jednání ujistil, že v případě napadení Polska nebo jakéhokoliv jiného členského státu Severoatlantické aliance by Česko samozřejmě poskytlo pomoc. Duda připsal výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) o tom, že by neposlal české vojáky na pomoc Polsku či pobaltským zemím, který později korigoval, vypjaté předvolební atmosféře, kterou při kandidatuře na prezidentský post sám zažil.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 23:09|

Bulhaři vyhostili sedmdesát Rusů z ambasády. Spojují je s pádem vlády

Bulharsko vyhostilo sedmdesát zaměstnanců ruské ambasády, z nichž někteří podle končícího premiéra Kirilla Petkova přímo pracovali pro zpravodajské služby. Sofia odmítá zasahování do svých vnitřních záležitostí, dodal předseda vlády podle agentury BGNES. Odlet pracovníků ruského zastoupení v balkánské zemi se očekává v neděli.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 20:16|

V Bulharsku padla proevropská vláda, premiér viní mafii a Rusko

Proevropská vláda bulharského premiéra Kirila Petkova neustála ve středu hlasování o nedůvěře v parlamentu a po půl roce končí. Petkov zaujal na Bulharsko nezvykle tvrdý postoj vůči Rusku a slíbil boj proti korupci, po odchodu koaliční partnera z vlády už ale nezískal podporu většiny poslanců. Z pádu své vlády obvinil místní mafii a Rusko. Pokud se nepodaří sestavit nový kabinet, čekají zemi čtvrté parlamentní volby od dubna 2021.
23. 6. 2022|

Sankce na dovoz ruské ropy mohou poškodit naše ekonomiky, varoval Radev po setkání se Zemanem

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jednal s bulharským protějškem Rumenem Radevem. Odpoledne se bulharský prezident setká také s představiteli parlamentu a s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle Zemana většinu času ve vzájemné diskusi věnovali ruské agresi na Ukrajině, česká hlava státu vyjádřila jednoznačnou podporu pro vstup Bulharska do schengenského prostoru. Radev ocenil vzájemné vztahy, zároveň vyjádřil obavu o energetickou nezávislost obou zemí a dopad sankcí v podobě embarga na dovoz ruské ropy.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 13:51|

Bulharsko má nového premiéra Kirilla Petkova. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů

Bulharský prezident Rumen Radev v sobotu svěřil mandát k sestavení nové vlády Kirillu Petkovovi, spolupředsedovi protikorupčního uskupení Pokračujeme ve změně (PP), které vyhrálo listopadové volby. Oznámily to tiskové agentury. Petkov řekl prezidentovi, že již sestavil širokou koaliční vládu, která je připravena v pondělí nastoupit do úřadu, aby ukončila dlouhotrvající politickou krizi v balkánské zemi. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů.
11. 12. 2021|

Bulharský prezident Radev obhájil funkci

Stávající bulharský prezident Rumen Radev podle očekávání přesvědčivě zvítězil v nedělním druhém kole voleb hlavy státu, vyplývá z konečných výsledků hlasování zveřejněných ústřední volební komisí. Radev podle ní získal 66,7 procenta odevzdaných hlasů, jeho rival Atanas Gerdžikov 31,8 procenta. Spojené státy den po volbách zkritizovaly Radevovy proruské pozice ohledně Krymu.
21. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 11:26|

Nová bulharská protikorupční strana podle předběžných výsledků vyhraje volby

Nová bulharská protikorupční strana Pokračujeme ve změně podle všeho vyhraje třetí letošní parlamentní volby, které se v zemi konaly v neděli. Vyplývá to z průběžných oficiálních údajů, jež zveřejnila centrální volební komise po sečtení výsledků ze 75 procent hlasovacích středisek. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb vede stávající šéf státu Rumen Radev, za týden se ale zřejmě bude konat druhé kolo.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 12:56|

Bulharské parlamentní volby podle odhadů vyhrál centristický GERB, v prezidentských volbách zvítězil Radev

Ani v pořadí už třetí parlamentní volby v Bulharsku v letošním roce nemají jasného vítěze. Podle odhadů výsledků získala konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) dlouholetého premiéra Bojka Borisova 24, 8 procent hlasů. Většina politických subjektů s ní ale odmítá spolupráci. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb podle dvou povolebních odhadů vede stávající hlava státu Rumen Radev.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 19:57|

Bulhaři půjdou letos potřetí k parlamentním volbám. Země se potýká s politickou krizí

Bulharsko v neděli čekají již třetí parlamentní volby v letošním roce. Ukončit mohou vleklou politickou krizi a potvrdit přípravu na přijetí eura do tří let. Nerozhodný volební výsledek ale může adaptaci společné evropské měny zkomplikovat. Bulhaři stejný den hlasují i v prvním kole prezidentských voleb.
13. 11. 2021|

Bulharský prezident podle očekávání rozpustí parlament a vypíše nové volby

Předčasné volby v Bulharsku se uskuteční 11. července, oznámil prezident Rumen Radev. Také uvedl, že očekává jmenování nové volební komise 11. května, kdy chce také rozpustit parlament, vyhlásit volby a jmenovat prozatímní vládu, píše agentura Reuters.
5. 5. 2021|

V Bulharsku začaly parlamentní volby. Borisovův osud je nejistý, očekává se těsný souboj

Voliči v Bulharsku rozhodují o novém složení parlamentu. Průzkumy předpovídají těsný souboj současného premiéra Bojka Borisova s opozičními socialisty. I přes skandály, jež vedly loni v létě k masivním protestům, je dosavadní předseda vlády stále pro některé favoritem. V případě vítězství by se tento populista dostal k moci již počtvrté. V boji o křesla je ale i mnoho nových hráčů, kteří mohou výsledky zásadně zamíchat.
4. 4. 2021|

Demonstranti v Bulharsku odmítají premiéra Borisova, v Sofii se sešli k „velkému národnímu povstání“

Tisíce Bulharů se před sídlem parlamentu v Sofii sešly na jednom z největších protestů během dvou měsíců demonstrací požadujících odstoupení premiéra Bojka Borisova. Mezi protestujícími a policií vypukly potyčky, policisté použili pepřové spreje a několik lidí zatkli. Demonstranti naopak házeli vejce, jablka a odpadky na budovu parlamentu. Podle náčelníka policie v hlavním městě byly asi dvě desítky strážců zákona zasaženy neznámou látkou, kterou proti nim protestující použili.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 19:14|

Bulharský prezident vyzval premiéra k rezignaci kvůli „mafiánské vládě". Ten varoval před krveprolitím

Bulharský prezident Rumen Radev vyzval k odstoupení vládu, kterou zkritizoval za „mafiánský charakter“. Premiér Bojko Borisov slova hlavy státu odmítl a varoval před krveprolitím. V ulicích bulharských měst v sobotu proti kabinetu opět demonstrovaly tisíce lidí.
12. 7. 2020|