Ruská propaganda líčí zničení Mariupolu jako jeho osvobození a obránce označuje za fanatiky

Události: Ruská média o dobytí Mariupolu (zdroj: ČT24)

Ruská státní média líčí dobytí Mariupolu a jeho faktické zničení jako osvobození. Reportéři nejsledovanějších ruských televizí natáčejí přímo v troskách, odpovědnost za jeho devastaci připisují ukrajinské armádě. Obránci Mariupolu i jiných měst jsou lživě vykreslováni jako fanatici.

Ohořelé nebo zničené panelové domy v Mariupolu nenatáčí jen západní novináři. Velmi podobné záběry zkázy přináší svým divákům i ruská státní televize a doprovází je vítězným tónem.

„Mariupol je osvobozený. Je zcela pod kontrolou ruských vojsk a sil Doněcké lidové republiky,“ popisuje situaci moderátor ruské televize První kanál. Jestli za dobytí bylo třeba zaplatit srovnáním města se zemí, se státní zpravodajové neptají. Mariupol líčí jako zpustošené, ale i zachráněné město, které přežilo tyranii údajných nacionalistů.

„Podívejte se, co dělají ukrajinští radikálové. Obvyklá taktika je držet lidi jako rukojmí a střílet po bezbranných. Jen zázrakem se před nacisty zachránili staří lidé z Mariupolu. Tento dědeček popsal podrobnosti. Před týdnem si vyšel na ulici nabrat vodu a v tu chvíli ho postřelil ostřelovač,“ popisuje reportérka ruské státní televize údajné chování Ukrajinců.

Vinu za zničení mariupolského divadla i většiny domů podle prokremelských médií nesou Ukrajinci. Ti jsou přitom vykreslení dvojznačně. Na jednu stranu je Putinova propaganda líčí jako agresivní fanatiky, před kterými se ruští vojáci ještě ve středu museli krýt, na druhou stranu tvrdí, že obránci města jen poslouchají příkazy Kyjeva a jejich morálka je mimořádně slabá.

Podobný nedostatek samostatnosti je podle ruských propagandistů typický i pro Evropu, kterou popisují jako vazala Spojených států. Například jeden z nejznámějších komentátorů Vladimir Solovjov evropské země varoval, že se nechaly vtáhnout do války a že Rusko bude muset přitvrdit i vůči nim.