Máme pod kontrolou celý Mariupol, tvrdí Moskva. Podle starosty se dál bojuje o zdejší ocelárnu

Události: Boje o Mariupol a Azovstal (zdroj: ČT24)

Ruské síly právě bombardují a ostřelují ocelárny Azovstal, které představují baštu ukrajinských sil ve strategicky důležitém přístavu Mariupol na březích Azovského moře. Ve městě se bojuje i o tramvajové depo, které je dosti vzdálené od oceláren, uvedl ve čtvrtek poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko na sociální síti Telegram. O dalších pokusech ruských jednotek dobýt námořní přístav a ocelárny v Mariupolu se zmiňuje i večerní hlášení ukrajinského generálního štábu o situaci na bojišti.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve čtvrtek řekl prezidentovi Vladimiru Putinovi, že ruské síly mají Mariupol pod kontrolou a zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v místních železárnách a ocelárnách Azovstal. „Považuji navrhovaný útok na průmyslovou zónu za zbytečný,“ řekl pak Putin šéfovi resortu obrany během setkání v Kremlu.

Své rozhodnutí vysvětlil snahou ochránit životy ruských vojáků, je prý lepší počkat, až ukrajinským bojovníkům dojdou zásoby. „Není třeba lézt do těchto katakomb a plazit se podzemím těchto průmyslových zařízení. Zablokujte tuto industriální oblast tak, aby nemohla proletět ani moucha,“ prohlásil Putin.

Podle poradce starosty Mariupolu ale ruské síly bez ohledu na Putinův rozkaz dál bombardují a ostřelují Azovstal. Ve městě se bojuje také o tramvajové depo, uvedl.

Ruská tvrzení o dobytí města vzápětí zpochybnili ukrajinští představitelé a média. I nynější akce ruských jednotek podle Andrjuščenka slouží k pochopení skutečné situace lépe než ruská tvrzení o „Putinově vítězství nad Mariupolem“.

„Jsem přesvědčen, že okupanti se nezastaví, dokud úplně nezničí všechny, kdo jsou v Azovstali. Ani naše obránce, ani civilisty,“ napsal Andrjuščenko.

Šéf Kremlu mimo jiné prohlásil, že Moskva garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, a slíbil, že s nimi bude zacházeno s respektem a bude jim poskytnuta lékařská péče. Šojgu prezidentovi dříve sdělil, že v areálu rozsáhlého metalurgického komplexu se podle něj nachází více než dva tisíce ukrajinských bojovníků.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ještě před prohlášením ruského ministra obrany uvedl, že ruské síly ovládnou ocelárny Azovstal ještě během čtvrtka, „před obědem nebo po obědě“. O definitivní ztrátě ukrajinské kontroly nad Azovstalem Kadyrov mluvil už v úterý. Ukrajinští činitelé obviňovali ruské síly, že na hutní komplex shazují extrémně silné bomby.

Zelenskyj: Přes okupované území se nyní ukrajinské síly nedostanou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že Rusové mají pod kontrolou většinu Mariupolu. V části města však jejich útokům dál kladou odpor ukrajinské síly, zdůraznil. Podle agentury Reuters tak reagoval na oznámení Moskvy, že klíčové jihoukrajinské přístavní město padlo do ruských rukou.

Dle Zelenského je pro ukrajinské ozbrojené síly nyní nemožné Mariupol vojensky odblokovat, řekl ve francouzské televizi BFM TV. Ukrajinská armáda se podle něj nemůže dostat k Mariupolu přes 120 kilometrů území okupovaného ruskými jednotkami. „Dnes toho nejsme schopni,“ připustil ve čtvrtek prezident.

„Děláme vše, co je v našich silách,“ reagoval Zelenskyj v interview podle agentury Interfax-Ukrajina na otázku týkající se osvobození vojáků a civilistů v mariupolských železárnách a ocelárnách Azovstal. V přístavním městě na jihovýchodě země je podle prezidenta zničených 95 až 98 procent všech budov, napsala ve čtvrtek agentura Unian.

„Lidé, kteří jsou dnes v závodu a neumožňují, aby tato malá část zničeného města byla obsazena, jsou naši pohraničníci, národní garda a policie. Je tam kolem tisícovky místních obyvatel. Žen, jež se skrývají se svými dětmi, které se bojí vyjít ven, protože lidé, kteří ven vyšli, byli zabiti při ostřelování,“ dodal.

Vereščuková apelovala na evakuaci civilistů a raněných vojáků

V uplynulých dnech ukrajinské úřady uvedly, že v Azovstalu jsou rovněž stovky civilistů, včetně žen, dětí a seniorů, kteří se tam schovali před ruským ostřelováním a bombardováním města. Ocelárny a železárny Azovstal jsou považovány za poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve strategicky důležitém Mariupolu. Moskva několikrát vyzvala tamní obránce, aby složili zbraně, ti něco takového dosud odmítali. K hlavním složkám obrany města patří 36. brigáda ukrajinského námořnictva a pluk Azov.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková ještě před čtvrtečními prohlášeními z Moskvy uvedla, že ve středu vyjely z Mariupolu skrze humanitární koridor čtyři evakuační autobusy, a dodala, že snaha o evakuaci z města má ve čtvrtek pokračovat. Bezpečnostní situace je však složitá, jsou možné změny, upozornila místopředsedkyně vlády. Už ve středu připustila, že humanitární koridor nefungoval tak, jak se plánovalo. Místo asi šesti tisíc osob se podařilo odvézt jen několik desítek.

Vereščuková ve čtvrtek vyzvala Rusko, aby urychleně umožnilo evakuaci civilistů a zraněných vojáků z oceláren. „Je tam kolem 1000 civilistů a 500 zraněných vojáků. Ti všichni dnes musí být z Azovstalu vyproštěni,“ uvedla ve čtvrtek na Facebooku.

Snahy o vytvoření bezpečné organizované evakuace z obléhaného města opakovaně selhávaly. Lidé se povětšinou z města dostávali ven osobními automobily. Kyjev zároveň obviňuje Moskvu z násilného vysídlení desítek tisíc obyvatel města do Ruska. Moskva tvrdí, že Rusko v rámci humanitárních evakuací přijalo na 140 tisíc civilistů.

BBC: Během posledních dnů k posunu nedošlo

„Ve skutečnosti se za posledních několik dní nic podstatného nezměnilo. Bojovníci jsou stále v ocelárnách Azovstal, ale toto je součástí pokračující kremelské strategie, která má ruskému lidu namluvit, že vše jde podle plánu,“ poznamenala stanice BBC na svém webu k čtvrtečnímu vystoupení Putina se Šojguem v televizi.

Putin s Šojguem o „osvobození“ Mariupolu mluvil jako o „úspěchu“.  Agentura AP pak poznamenala, že ponechání Azovstalu v ukrajinských rukách však Rusy připravuje o možnost vyhlásit v Mariupolu úplné vítězství.

Informaci o ovládnutí Mariupolu zpochybnil mimo jiné i ukrajinský zpravodajský server Ukrajinska pravda. „Šojgu prezidentovi Putinovi o takzvaném dobytí Mariupolu lhal,“ píše Ukrajinska pravda. Web poukázal, že Šojgu sice mluvil o ovládnutí města, ale zároveň řekl, že „zakončení operace“ v tamních ocelárnách potrvá ještě „tři nebo čtyři“ dny.

Mariupol je strategickým přístavem

Přístav Mariupol na severním pobřeží Azovského moře je významným přímořským letoviskem a také klíčovým centrem ukrajinského obchodu. Nachází se v Doněcké oblasti asi 55 kilometrů západně od ruských hranic a 85 kilometrů od separatistického Doněcku.

Přístav je obléhán ruskou armádou měsíc, dva týdny a čtyři dny. Dobytí města má Moskvě umožnit propojení anektovaného Krymu po souši se separatistickými územími a zajistit si úplnou kontrolu nad pobřežím Azovského moře. Evropská unie nazvala blokádu Mariupolu „masivním válečným zločinem“. Ruské oddíly uzavřely město 2. března, sedm dní po začátku své invaze na Ukrajinu 24. února.

Městská rada Mariupolu 16. března oznámila, že okupační vojska svrhla bombu mimořádně ničivé síly na divadlo, kde se ukrývaly stovky obyvatel, kteří přišli o domovy. Zničena byla centrální část divadla a vstup do protileteckého krytu v budově. Ruské ministerstvo obrany týž den popřelo, že by úder podnikla ruská armáda. Zástupce mariupolského starosty Orlov dříve uvedl, že v okamžiku útoku v krytu pod divadlem mohlo být až 1200 lidí. Vedení města později informovalo, že útok na divadlo by mohl mít přibližně tři sta obětí. Moskva bombardování popřela a připsala jej ukrajinskému pluku Azov, který obležené město brání.

Pluk Azov minulý týden sdělil, že ruská armáda v Mariupolu použila blíže neupřesněnou „jedovatou látku neznámého původu“ shozenou na obránce města z nepřátelského dronu. Ukrajinské úřady informaci dosud nepotvrdily. Mariupol je významným cílem právě i kvůli pluku Azov, v přístavu má de facto velitelství. Moskva pluk označuje za krajně pravicový a avizovala jeho zničení.

Místní úřady odhadují, že kvůli ruskému bombardování a bojům zemřelo v Mariupolu nejméně 21 tisíc obyvatel. Zůstává v něm podle nich kolem sta tisíc obyvatel. Před počátkem invaze 24. února ve městě žilo zhruba 440 tisíc lidí.