TÉMA

Barvinkove

„Lepší dostat kulku než čekat, až mě upálí fosfor.“ Štáb ČT natáčel s dobrovolníky přímo během ruského útoku

V Charkovské oblasti dále probíhají tvrdé boje. Štáb České televize se zpravodajem Václavem Černohorským se právě nacházel ve městě Barvinkove a natáčel zde reportáž v budově využívané ukrajinskými silami, když část munice prorazila strop. Incident odráží nebezpečí, kterému tam lidé čelí.
8. 6. 2022|

V Mariupolu zůstává na sto tisíc civilistů, uvedl starosta. Ve Lvově a u Kyjeva hřměly silné výbuchy

V obléhaném Mariupolu je stále asi sto tisíc civilistů. Přes dvě stovky z nich se ukrývají v ocelárnách Azovstal, řekl podle agentury Reuters starosta města Vadym Bojčenko. Ruské útoky na ocelárny pokračují. Silné výbuchy zahřměly v úterý večer také ve Lvově, v Dnipru, u Kyjeva a Kirovohradské obasti. Podle ukrajinských médií šlo o další ostřelování ruskými raketami a střelami s plochou dráhou letu. Úřady na Ukrajině v noci vyhlásily letecký poplach ve většině neobsazených oblastí na východě země. Rusko přesměrovalo internetový provoz v okupované Chersonské oblasti na svou komunikační infrastrukturu, uvedla nevládní organizace NetBlocks.
3. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 01:21|

Rusko dál stahuje síly k Ukrajině, uvedl Kyjev. Evakuace z oceláren Azovstal stále probíhají

Rusko by mohlo opět útočit na Ukrajinu z běloruského území. Varuje před tím generální štáb ukrajinské armády, který také upozorňuje na hrozbu provokací a na pokračující stahování ruských sil k ukrajinským hranicím. Podle Londýna usiluje Rusko o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruská armáda se chystá na další početné ztráty. OSN odpoledne oznámila, že probíhá operace, jejímž cílem je evakuovat lidi z areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, posléze informaci potvrdil i ukrajinský prezident a později rovněž ruské ministerstvo obrany. Evakuace obyvatel z ostatních částí města je přerušená do pondělních 08:00 (07:00 SELČ), uvedla městská rada Mariupolu. Další pomoc Ukrajině slíbil i německý kancléř Olaf Scholz.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 21:20|

U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 16:20|

V masových hrobech i jednotlivě, v Makarivu nedaleko Kyjeva zatím podle starosty našli 132 zabitých civilistů

Nejméně sedm set lidí zemřelo kvůli ruskému ostřelování od začátku války v Černihivu, oznámil starosta, podle kterého jsou mezi oběťmi civilisté i vojáci. V Makarivu našli podle radnice více než stovku zabitých civilistů. Rusko poskytlo dosud nejchmurnější hodnocení své invaze na Ukrajinu a popsalo „tragédii“ rostoucích ztrát vojáků a ekonomický dopad sankcí. V očekávání nové ruské ofenzivy se z Ukrajinou kontrolované části Donbasu evakuovalo jen vlakem na západ země více než 170 tisíc lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:52|