U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Nový hromadný hrob zřejmě s desítkami civilních obětí byl po stažení ruských jednotek objeven v sobotu v další osvobozené obci Buzova v Kyjevské oblasti. Představitel úřadů oblasti Dmytrivka u Kyjeva, do níž vedle dalších vesnic spadá i Buzova, Taras Didyč ukrajinské televizi řekl, že těla byla objevena v díře nedaleko benzinové stanice. Kolik obětí se v hrobě nachází, bude podle něj ještě třeba potvrdit. „Teď se vracíme k životu, ale během okupace zemřelo mnoho civilistů,“ dodal.

V prvních týdnech ruské invaze na Ukrajinu byla při ofenzivě vedené směrem na Kyjev vystavena neustálé palbě řada menších měst jako Makariv, Buča, Irpiň nebo vesnic v oblasti Dmytrivka. Místní média už začátkem dubna informovala o obětech objevených v Buzové a jejím okolí. Tehdy se našly tři desítky těl.

Po stažení ruských jednotek z Kyjevské oblasti se na místech nacházejí hromadné hroby a množství obětí. Tyto hrůzné pozůstatky ruské okupace vyvolaly bouřlivé mezinárodní odsouzení, zejména kvůli stovkám povražděných civilistů v Buče.

Události: Nebezpečí min (zdroj: ČT24)

Zasévání strachu

Britští zpravodajci v sobotu večer informovali, že ruská armáda pokračuje v útocích na infrastrukturu i v případech, kdy existuje vysoké riziko civilních obětí a snaží se Ukrajince zastrašit i pomocí výbušných zařízení.

Ministr vnitra Denys Monastyrskyj varoval Ukrajince před minami. „Tam, kde okupanti bydleli, zůstali přes noc, rozmístili nástrahy jak u vchodů do domů, tak třeba i u plotů. Výbušniny se nacházejí také v domech a bytech ukrajinských policistů, záchranářů a vojáků,“ řekl Monastyrskyj. 

Okupanti taková „překvapení“ připravovali zejména na dveřích, ale výbušnina se našla v jednom bytě i v pračce a zaminovaná byla rovněž auta.

Britský úřad zmínil také další útok na nádrže s kyselinou dusičnou ve městě Rubižne na východě Ukrajiny. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj podle agentury Ukrinform varoval v sobotu obyvatele, aby kvůli kontaminaci ovzduší zůstali doma. Kyselina dusičná je silná žíravina, jejíž výpary silně leptají a dráždí oči, dýchací cesty a kůži a mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. O útoku na nádrže s kyselinou dusičnou v Rubižném ukrajinské úřady informovaly poprvé v úterý.

Ukrajinská generální prokuratura v neděli uvedla, že během 45 dnů války zemřelo na Ukrajině přinejmenším 177 dětí a 336 utrpělo zranění. Zdůraznila ale zároveň, že čísla rozhodně nejsou úplná a skutečné statistiky budou vyšší.

Přesnější data totiž nelze vzhledem k pokračujícím bojům ověřit, což platí zejména v případě obléhaného Mariupolu a dalších míst na jihu a východě Ukrajiny. Aktuálně se rovněž prověřují počty z území osvobozených z dočasné ruské okupace.

List Ukrajinska pravda v této souvislosti připomněl, že podle přibližného odhadu úřadů zahynulo v Mariupolu do 27. března kolem pěti tisíc lidí. Mezi těmito oběťmi přitom bylo uváděno 210 dětí.

Pokračující ostřelování

Úřady v Dněpropetrovské oblasti v noci hlásily intenzivní ostřelování – exploze otřásly například Pavlohradem, Synelnykovém či Dniprem. Sedm raket dopadlo v Mykolajivské oblasti. Dělostřelecké palbě čelily také rezidenční čtvrti v Charkově. V přilehlém městě Dergači má bombardování dvě oběti. „Jak vidíte, ruská armáda pokračuje v ,boji‘ s civilním obyvatelstvem, protože na frontě nemá žádná vítězství,“ poznamenal charkovský gubernátor Oleh Synjehubov.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že se invazní armádě podařilo zlikvidovat konvoj ukrajinské techniky a systém protivzdušné obrany. Jižně od Izjumu v Donbasu na východě země ruská armáda pokračuje v přeskupování.

Rovněž Luhanská oblast eviduje ostřelování, ruské rakety zasáhly například školu či vysokopodlažní obytnou budovu v Severodoněcku, oznámil gubernátor Serhij Hajdaj, podle nějž se útoky obešly bez obětí na životech. Hajdaj také avizoval, že na neděli je připraveno devět evakuačních vlakových souprav, které by měly dostat civilní obyvatele do bezpečí.

Celkově by mělo v neděli fungovat devět humanitárních koridorů, předeslala vicepremiérka Iryna Vereščuková. Evakuace bude umožněna i obyvatelům, kteří zůstávají uvězněni ve zdevastovaném Mariupolu, opět ale platí, že musejí použít vlastní osobní auta.

Právě obrana Mariupolu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského klíčová pro úspěch rozhovorů o příměří s Ruskem. „Mariupol je dnes srdcem této války, srdcem, které bije. Bojujeme, jsme silní,“ zdůraznil ukrajinský lídr a dodal, že pokud se armádě nebude dařit na bojišti, nebude mít Moskva důvod k vyjednávání.

Kyjev: Rusko musí upustit od imperiálních iluzí

Že se Kyjev chce soustředit na obranu Donbasu proti ruským okupantům, potvrdil i Zelenského poradce Mychajlo Podoljak. Proto podle něj není na pořadu dne setkání ukrajinského prezidenta s ruským vládcem Vladimirem Putinem, Kyjev chce mít před schůzkou hlav států co nejsilnější vyjednávací pozici.

„Ano, je to těžké, každý den přicházíme o lidi i infrastrukturu. Ale Rusko se musí zbavit svých imperiálních iluzí,“ zdůraznil Podoljak.

Jeden z týmu ukrajinských vyjednavačů s Ruskem Davyd Arachamija podle agentury DPA řekl, že jednání mezi Kyjevem a Moskvou neudělala žádný větší pokrok. Jednoznačným postojem Kyjeva podle něj je udržet teritoriální jednotu. „Nebudeme se vzdávat žádných území a nic uznávat,“ uvedl s odkazem na separatistické republiky na východě Ukrajiny, které Rusko uznalo těsně před invazí a na poloostrov Krym, který anektovalo v roce 2014.

Příprava na novou ofenzivu

Na ruský útok se připravuje například město Barvinkove poblíž Slavjansku. Obrana závisí na dobrovolnících často s minimálními bojovými zkušenostmi. Kyjev krátce po ruské invazi vyhlásil mobilizaci můžu ve věku 18 až 60 let. Nedostatek zbraní se ukrajinská armáda snaží kompenzovat starším vybavením nebo ukořistěnou ruskou technikou.

„Kdybych řekl, že lidé nejsou vyděšení nebo něco takového, lhal bych. Každý je trochu vystrašený. To je ve válce normální. Nikdo si není jistý, že se vrátí domů, že znovu uvidí svou rodinu, přítelkyni a ostatní. Všichni jsou vyděšení,“ přiznal jeden z obránců města.

Ruská armáda se ale potýká s rostoucími ztrátami. Padlé okupanty hodlá podle britských zpravodajských služeb nahradit vysloužilci, kteří armádu opustili v uplynulých deseti letech. Rovněž se Moskva snaží získat rekruty z Podněstří, míní Londýn. To nevyloučil ani ukrajinský generální štáb, podle nějž Rusko přišlo už o více než devatenáct tisíc vojáků.

V sobotu si Rusko a Ukrajina potřetí od začátku války vyměnily zajatce. Na svobodu se podle Kyjeva dostalo dvanáct ukrajinských vojáků a čtrnáct civilistů. Údaje o počtu propuštěných Rusů zatím nejsou k dispozici. Obě strany si za šest týdnů od začátku ruské invaze předaly více než dvě stovky zajatců. Ukrajinská vláda oznámila, že stále drží asi šest stovek ruských vojáků.

Rusové zničili letiště v Dnipru

Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko v neděli odpoledne oznámil, že ruské ozbrojené síly bombardovaly letiště ve východoukrajinském Dnipru, které se jim podařilo zcela zničit.

„Nový útok na letiště v Dnipru. Nic z něj nezbylo. Samotné letiště a blízká infrastruktura byly zničeny. Rakety ale nepřestávají dopadat,“ napsal na sociální síti Telegram. Další regionální představitel uvedl, že při útoku na letiště utrpělo zranění pět pracovníků státní záchranné služby. Ruské síly již 15. března zničily přistávací dráhu hlavního civilního letiště v Dnipru a poškodily budovu terminálu.