TÉMA

Generální prokuratura

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, prohlásil ministr vnitra

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica byl politicky motivovaný, řekl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Útočníkovi podle něj vadila vládní politika, o které čerpal informace z médií. Muže, který je podezřelý ze středečního útoku na premiéra, vyšetřovatelé ve čtvrtek obvinili z pokusu o úkladnou vraždu, informoval server televize Markíza. Podle televize má jít o Juraje C., hrozí mu až doživotní vězení. Slovenská policie po útoku na Fica registruje výhrůžky dalším politikům.
16. 5. 2024Aktualizováno16. 5. 2024, 17:10|

Změny v trestním právu vracejí Slovensko ze středověku do moderní Evropy, řekl ministr Susko

Podle slovenského ministra spravedlnosti Borise Suska vracejí změny v trestním právu včetně zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), které ve čtvrtek schválil tamější parlament, Slovensko ze středověku do moderní Evropy. Předlohu, jež kromě jiného zpravidla snižuje trestní sazby za korupci a hospodářskou kriminalitu a zkracuje promlčecí lhůty u některých závažných trestných činů, kritizovaly opoziční strany, prezidentka Zuzana Čaputová a také evropské instituce.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:12|

Trump vypovídal v případu pomluvy novinářky, která tvrdí, že ji znásilnil

Americký exprezident Donald Trump vypovídal pod přísahou v případu pomluvy bývalé novinářky Jean Carrollové. Ta tvrdí, že ji Trump znásilnil v kabince v obchodě s oblečením nedaleko svého mrakodrapu v New Yorku v 90. letech. Podle Trumpa jde o „hoax a lež“. Jde o další z řady soudních procesů, v nichž Trump figuruje.
20. 10. 2022|

30 let zpět: Česká národní rada odvolala generálního prokurátora ČR Ludvíka Brunnera

Předsednictvo České národní rady odvolalo z funkce generálního prokurátora ČR Ludvíka Brunnera. V rozhovoru pro Českou televizi Brunner tvrdil, že samotnou příčinu svého odvolání v dané chvíli neznal, člen předsednictva ČNR Pavel Tollner však důvody médiím jasně vylíčil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 8. 2022|

30 let zpět: Archiv odhalil členy Lidových milicí a žádosti o zbraně

Ve Státním ústředním archivu se podařilo odhalit dosud nezveřejněné materiály o činnosti bývalých Lidových milicí. Dvě zapečetěné obálky obsahovaly nejen kompletní seznam členů milicí, ale například i požadavky na zvýšení počtu zbraní a munice pro léta 1988 až 1990, a to až o 150 procent. Poslanec a člen branně bezpečnostního výboru Michal Malý k objevu řekl: „Nevyvolalo to ve mně pocit, že by tím chtěli bránit závody.“Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 5. 2022|

U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 16:20|

V masových hrobech i jednotlivě, v Makarivu nedaleko Kyjeva zatím podle starosty našli 132 zabitých civilistů

Nejméně sedm set lidí zemřelo kvůli ruskému ostřelování od začátku války v Černihivu, oznámil starosta, podle kterého jsou mezi oběťmi civilisté i vojáci. V Makarivu našli podle radnice více než stovku zabitých civilistů. Rusko poskytlo dosud nejchmurnější hodnocení své invaze na Ukrajinu a popsalo „tragédii“ rostoucích ztrát vojáků a ekonomický dopad sankcí. V očekávání nové ruské ofenzivy se z Ukrajinou kontrolované části Donbasu evakuovalo jen vlakem na západ země více než 170 tisíc lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:52|

30 let zpět: Štáb americké televize natočil materiál o spolupráci poslance s StB

Československá televize získala videozáznam týkající se úniku informací o případu spolupráce poslance Jana Kavana s StB. V této kauze však nešlo o samotného politika, nýbrž o fakt, že k materiálům byl vpuštěn štáb americké televize. Měly se materiály dostat do médií? Bylo povolení pro natáčení zahraniční televizní společnosti v souladu se zákonem?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 1. 2022|

Ruský soud odročil jednání o rozpuštění Memorialu, organizaci přišly podpořit stovky lidí

Ruský nejvyšší soud odročil jednání o rozpuštění nevládní organizace Mezinárodní Memorial na 14. prosinec. Jednu z nejstarších a nejrespektovanějších lidskoprávních skupin v Rusku přišly v den zahájení procesu podpořit stovky lidí. Organizace Memorial proslula především odhalováním zločinů stalinismu, věnuje se také ochraně lidských práv.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 22:11|

Rozpuštění ruské lidskoprávní organizace Memorial by se mělo přehodnotit, říká Kulhánek

Memorial je nejvýznamnější lidskoprávní organizace v Rusku. Její rozpuštění, o něž ruská generální prokuratura žádá tamní Nejvyšší soud, by se mělo přehodnotit, uvedl v sobotu na Twitteru český ministr zahraničních věcí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD). Konec organizace by považoval za ztrátu pro ruský lid, doplnil.
13. 11. 2021|

Nejstarší ruská lidskoprávní organizace je v ohrožení. Prokuratura chce zničit Memorial

Ruská generální prokuratura požádala tamní nejvyšší soud, aby uzavřel nevládní organizaci Memorial, která patří mezi nejstarší a nejrespektovanější skupiny hájící lidská práva v Rusku. Jako důvod žalobci uvedli, že organizace soustavně porušuje kontroverzní zákon o takzvaných „zahraničních agentech“. Memorial se plánuje odvolat. Podle Rady Evropy by jeho rozpuštění bylo další zničující ranou pro občanskou společnost v Rusku.
12. 11. 2021|

Slovenský generální prokurátor zrušil stíhání Haščáka

Slovenský generální prokurátor zrušil stíhání spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého loni v prosinci policie obvinila z korupce a z praní špinavých peněz v souvislosti se zhruba patnáct let starou korupční aférou zvanou Gorila. Vyplývá to z oznámení prokuratury. Kromě Haščáka bylo zrušeno i stíhání dalších dvou obviněných.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 18:33|

Ruští cenzoři zablokovali média spjatá s Chodorkovským

Ruský cenzorní úřad Roskomnadzor zablokoval servery Otkrytyje media, MBCH Media a Pravozaščity Otrkrytki. Krok vysvětlil požadavkem generální prokuratury, která uvedené portály považuje za spjaté s organizacemi bývalého ropného magnáta a vězně režimu prezidenta Vladimira Putina Michaila Chodorkovského, informovala ruská média. Jeho společnosti byly v Rusku zakázány jako nežádoucí.
5. 8. 2021|