TÉMA

Davyd Arachamija

Ukrajinský parlament schválil odvolání šéfa tajné služby a generální prokurátorky

Ukrajinský parlament v úterý schválil odvolání generální prokurátorky Iryny Venediktovové a šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova. Návrh odvolání poslancům zaslal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Venediktovová zůstane v týmu kolem Zelenského, jen na jiné pozici, uvedl šéf poslaneckého klubu vládní strany Davyd Arachamija. O dalším osudu Bakanova nejsou zatím informace.
19. 7. 2022|

U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 16:20|

Británie a Německo avizují další protiruské sankce

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli podle agentury Reuters prohlásil, že západní spojenci se v nejbližších dnech dohodnou na dalších sankcích proti Rusku. O nových postizích hovořil i britský premiér Boris Johnson. Jsou reakcí na masakry civilistů, které oznámila Ukrajina. Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij popřel sobotní tvrzení Kyjeva, že příprava dohody mezi Ruskem a Ukrajinou pokročila natolik, aby o dokumentu mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj.
3. 4. 2022Aktualizováno3. 4. 2022, 20:47|