TÉMA

Makariv

Utichnutím bojů nic nekončí, Ukrajinci v Makarivu obnovují své domovy

Před devíti měsíci přežívala Olha Tymošenková v rozstříleném paneláku v Makarivu v zimním oblečení, dnes už se tu dá „jakž takž“ bydlet. Část oprav zafinancoval stát, něco si řešila sama. Zpravodaj ČT na Ukrajině David Borek v Makarivu zjišťoval, jak se vyvíjí obnova poničeného města i lidských životů.
9. 1. 2023|

V neoznačeném hrobě u Kyjeva našli tělo českého občana. Působil jako dobrovolník

Policie Kyjevské oblasti uvedla, že u Makarivu objevila neoznačené hroby s těly tří zastřelených mužů. Jeden z nich u sebe měl dokumenty, ze kterých podle policie plyne, že šlo o českého občana, napsala Ukrajinska pravda. Řidič kamionu odjel do země po začátku invaze pomáhat jako dobrovolník, rodině se několik měsíců neozval. Podle ministerstva zahraničí jde o první podobný případ.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:10|

Na Ukrajině se pohřešuje český občan. Informace o úmrtí podle ministerstva nelze potvrdit

Na Ukrajině se pohřešuje český občan, informace o jeho úmrtí ale nelze v tuto chvíli potvrdit. Ministerstvo zahraničí to uvedlo ke sdělení serveru Voxpot. Podle něj přišel o život v zemi český dobrovolník poté, co se dostal pod palbu ruských vojáků v autě.
3. 5. 2022|

Díry v budovách, mrtvoly na cestách. Vesnice Buzova je dalším dějištěm válečné tragédie

Rozbité domy, vymlácená okna, všude na zemi desítky mrtvých těl. Takový je každodenní pohled obyvatel na jejich domovy ve vesnici Buzova na západ od Kyjeva. Podobně jako v Buči se zde odehrály krvavé boje a spousta lidí zaplatila životem za snahu bránit svá obydlí. Ti, kteří přežili, vypravují příběhy o tom, co se stalo jim nebo příbuzným a známým. Reportáž natáčel na místě zpravodaj ČT David Borek.
11. 4. 2022|

U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 16:20|