Ukrajinci podle Kremlu útočili na Ruskem okupovaný Krym pomocí amerických střel

Ukrajina útočila na Ruskem okupovaný Krymský poloostrov střelami dlouhého doletu ATACMS, uvedl Kreml. Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev tvrdí, že zemřelo nejméně pět lidí a na 120 jich bylo zraněno. Ze zodpovědnosti za útok obvinilo ruské ministerstvo obrany primárně Spojené státy, které zbraně dodaly. Ukrajinská armáda zase hlásí ruský útok třemi raketami nad Kyjevskou oblastí.

„V tuto chvíli máme bohužel 124 poškozených, z nichž tři jsou mrtvé děti a dva mrtví dospělí,“ prohlásil odpoledne Razvožajev, který předtím informoval o třech zabitých a téměř stech zraněných. Už dříve řekl, že lidé mají různě závažná zranění způsobená šrapnely. Ruské ministerstvo zdravotnictví informovalo o přinejmenším 124 zraněných, včetně 27 dětí. Údaje není možné nezávisle ověřit.

Podle ruského ministerstva obrany Ukrajina útočila americkým systémem s řízenými střelami dlouhého doletu ATACMS. Odpálila údajně pět raket tohoto typu, přičemž čtyři byly podle ruského resortu sestřeleny. „Další raketa se vlivem akcí protivzdušné obrany odchýlila od svého kurzu a explodovala nad městem,“ tvrdí ministerstvo. Ukrajina podle resortu údajně udeřila na „civilní infrastrukturu města Sevastopol“ i za použití hlavic vybavených kazetovou municí.

„Trosky ze sestřelených terčů spadly na pobřežní zóny,“ sdělil gubernátor Razvožajev. Mnoho obětí se podle místních úřadů slunilo na městské pláži Učekujevka v severní části Sevastopolu, když na zem padaly trosky střel. Podle agentury DPA existují záběry hořícího soukromého domu v příslušné městské části. Mobilizována byla všechna lékařská zařízení, aby mohla pečovat o zraněné, uvedl Razvožajev.

„Zodpovědnost za úmyslný raketový útok na civilisty v Sevastopolu nese především Washington, který dané zbraně Ukrajině dodal, a také kyjevský režim,“ uvedlo později ruské ministerstvo obrany na Telegramu. „Všechna letová zadání v amerických operačně-taktických raketách ATACMS zadávají američtí specialisté na základě vlastních údajů satelitní rozvědky USA,“ napsalo ruské ministerstvo. Podle serveru Meduza také pohrozilo, že útok nezůstane bez odezvy. Kyjev ani Washington se k útoku zatím nevyjádřily.

Na ruském území zasahovaly i drony, tvrdí Moskva

Ukrajinská armáda v noci na neděli na ruské území zaútočila také drony, tvrdí Moskva. Nejméně 23 dronů bylo zničeno nad Brjanskou oblastí, která hraničí se severem Ukrajiny, uvedl na platformě Telegram gubernátor oblasti Alexandr Bogomaz. Ruská protivzdušná obrana také zničila drony nad Smolenskou oblastí, uvedl její gubernátor Vasilij Anochin. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad Brjanskou, Smolenskou, Lipeckou a Tulskou oblastí ruská protivzdušná obrana sestřelila dohromady třiatřicet ukrajinských dronů. O materiálních škodách gubernátoři nehovoří. V Lipecké oblasti zazněly výstražné sirény.

Reuters se nepodařilo tvrzení gubernátorů ověřit a Ukrajina věc nekomentovala. Kyjev však často uvádí, že jeho údery na ruském území mají oslabit ruskou bojeschopnost a jsou odpovědí na neustálé ruské letecké útoky na ukrajinskou energetickou, vojenskou a dopravní infrastrukturu.

Ukrajinská armáda v neděli také uvedla, že při předchozím dronovém útoku v noci ze čtvrtka na pátek se jí v Krasnodarském kraji podařilo ve spolupráci s ukrajinskou tajnou službou SBU zničit objekty související se skladováním a přípravou dronů typu Šáhed, a na Telegramu to doložila příslušnými fotografiemi. Kyjev rovněž tvrdí, že při útoku byli zabiti instruktoři pro boj s pomocí dronů a jejich kadeti. Informace nelze nezávisle ověřit.

Ruské střely nad Kyjevskou oblastí

Rusko v noci na neděli odpálilo na Ukrajinu tři raketové střely. Ukrajinské obranné systémy zničily dvě z nich nad Kyjevskou oblastí, informoval velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram. Neupřesnil však, co se stalo s třetí střelou.

Padající trosky zranily dva lidi, které však nebylo nutné hospitalizovat, uvedl šéf správy Kyjevské oblasti Ruslan Kravčenko. Trosky rovněž poničily šest několikapodlažních domů a více než dvacet soukromých domů, dodal Kravčenko. Kromě toho byly v oblasti poničeny jedna benzinová pumpa, lékárna, kancelářská budova a tři automobily.

Kyjev, okolní oblast a několik dalších ukrajinských regionů v neděli ráno zažilo zhruba hodinové letecké poplachy, které začaly ve 4:50 místního času (2:50 SELČ). Svědci Reuters v té době slyšeli několik výbuchů v Kyjevě a okolí. Údajně zněly jako zasahující protivzdušné obranné systémy.

Sobotní ruské útoky na druhé největší ukrajinské město Charkov zabily dva lidi a dalších 53 zranily, uvedli ukrajinští záchranáři po prohledání zasažených míst. Ukrajinské úřady předtím hovořily o třech mrtvých a více než padesáti raněných.

Šéf oblastní správy částečně okupované východoukrajinské Doněcké oblasti Vadym Filaškin informoval, že sobotní ruské útoky v regionu zabily dva lidi a další čtyři zranily.