Rusko útočilo drony i raketami na Kyjev

Rusko v pondělí ráno zaútočilo na ukrajinské hlavní město hypersonickými střelami Kinžal, všechny rakety byly zničeny, ale jejich padající trosky zasáhly několik míst v Kyjevě, uvedl náčelník vojenské správy metropole Serhij Popko. Žádné oběti nejsou hlášeny. Podle starosty Vitalije Klyčka na jednom z míst, které zasáhly trosky, vypukl požár. Hasiči jej uhasili a vše se obešlo bez raněných.

Trosky ruských raket v Kyjevě podle úřadů nezpůsobily vážnější škody; podle Popka poškodily střechu obytného domu a podle Klyčka poničily jeden mikrobus a také zapálily soukromou garáž, než hasiči požár uhasili, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu.

V noci na pondělí protivzdušná obrana rovněž sestřelila nad Kyjevem patnáct ruských dronů, které útočily z různých směrů, napsal dříve na síti Telegram Popko s tím, že šlo o čtvrtý útok na Kyjev od počátku října. Moskva stále popírá, že by ruská vojska útočila na civilisty a civilní objekty, přestože OSN prověřila a potvrdila, že ve válce, rozpoutané na rozkaz vládce Kremlu Vladimira Putina, zahynuly tisíce civilistů.

Celkově Rusko v noci zaútočilo na Ukrajinu více než osmi desítkami dronů, raket a střel, z nichž se protivzdušné obraně podařilo sestřelit 32 dronů a dvě střely Kinžal, uvedlo ukrajinské letectvo. Dodalo, že kromě toho se 37 ruských dronů zřítilo v různých regionech Ukrajiny, nejspíše v důsledku aktivního použití prostředků radioelektronického boje.

„Ukrajina čelila velkému tlaku v podstatě celou noc i ráno. Nejprve se ruská armáda zaměřila na tradičnější cíle, jako jsou Charkovská nebo Černihivská oblast, v brzkých ranních hodinách už nebezpečí ale bylo i v Kyjevě či Chmelnycké oblasti, která je v podstatě na západě,“ poznamenala zpravodajka ČT na Ukrajině Barbora Maxová. 

Terčem úderu v Chmelnycké oblasti měla být dle ní jedna z velkých leteckých základen, úřady však zatím nehlásily žádné škody. „Nicméně pokud by byla poškozena vojenská infrastruktura, je to něco, o čem ukrajinská armáda mlčí. O případných škodách bychom se tak nic nedozvěděli,“ vysvětlila zpravodajka.

Zpravodajka ČT Maxová o ruských útocích na Kyjev (zdroj: ČT24)

Ropný sklad na okupovaném Krymu

Útoky hlásilo i Rusko. Ukrajinská armáda se v pondělí přihlásila k úderu na ropný sklad ve městě Feodosija na Moskvou okupovaném Krymu, kde vypukl požár. Telegramový kanál Baza blízký ruským bezpečnostním složkám informuje, že tři lidé utrpěli zranění, oficiální informace o tom však nejsou k dispozici a zprávu nelze nezávisle ověřit. Úřady ve městě vyhlásily stav mimořádné situace technického rázu a podle agentury TASS evakuovaly asi tři stovky osob z okolí skladu.

Ukrajinská armáda uvedla, že terminál ve Feodosiji je největší na Krymu z hlediska objemu přeloženého paliva, které využívají také ruská invazní vojska. Na útoku se podílely ukrajinské raketové síly ve spolupráci s dalšími složkami armády.

Ministerstvo obrany v Moskvě tvrdí, že protivzdušná obrana v noci zničila celkem 21 ukrajinských dronů. Konkrétně se tak mělo stát nad Krymem, Kurskou oblastí, Bělgorodskou, Brjanskou a Voroněžskou oblastí.

Tvrzení bojujících stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit.

Načítání...