Kyjev čelil ruským raketám. Obrana sestřelila šest kinžalů, řekl Zalužnyj

Rusko v noci na úterý podniklo rozsáhlý útok na Kyjev. Ukrajinští vojenští představitelé informovali o sestřelení všech osmnácti ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal, které je obtížné zachytit. Podle starosty města Vitalije Klyčka si ofenziva vyžádala nejméně tři zraněné. Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že při úderu střelami Kinžal zasáhly ruské síly systém protivzdušné obrany Patriot v Kyjevě. CNN později uvedla, že poškozen byl zřejmě jeden ze dvou systémů a že se zjišťuje rozsah škod.

Rusko po několikatýdenní pauze útoky proti Kyjevu obnovilo koncem dubna. Ten úterní byl v květnu už osmým. „Byl výjimečný svou hustotou – maximální počet útočných raket v nejkratším čase,“ uvedl k němu na Telegramu šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko.

Protivzdušná obrana sestřelila všech osmnáct střel různého typu, včetně šesti nejmodernějších ruských hypersonických raket Kinžal, uvedl náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. Rusko podle něj odpálilo šest balistických raket Kinžal ze vzduchu, devět řízených střel s plochou dráhou letu Kalibr z lodí v Černém moři a tři taktické rakety Iskander ze země.

Kromě toho ukrajinské letectvo uvedlo, že bylo sestřeleno šest íránských bezpilotních letounů Šáhid a průzkumné drony. Informace tohoto typu nelze nezávisle ověřit.

Tvrzení ukrajinských představitelů o šesti sestřelených kinžalech odmítl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. „Tolik kinžalů, kolik jich údajně sestřelili, jsme nevypustili,“ citovala agentura RIA Novosti ministra, který Ukrajinu obvinil, že opakovaně uvádí nesprávné počty a typy zničených střel.

Ruské kinžaly měly být podle Putina téměř nesestřelitelné

„Další neuvěřitelný úspěch ukrajinských vzdušných sil! Poslední noc naši obránci z oblohy sestřelili šest ruských hypersonických střel Kinžal a 12 dalších střel,“ napsal na Twitteru také ministr obrany Oleksij Reznikov. Kromě ozbrojených sil poděkoval také západním partnerům, kteří Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi poskytují zbraně včetně systémů protivzdušné obrany.

Ukrajina o prvním zničení střely Kinžal vystřelené z Ruska na její území informovala v prvním květnovém týdnu. Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka se to armádě povedlo díky systému Patriot, který zemi poskytli západní spojenci. Kinžaly jsou součástí řady hypersonických zbraní, které ruský vůdce Vladimir Putin představil v roce 2018, kdy tvrdil, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a úspěšně se vyhnout protiraketovému štítu Spojených států.

Je to poprvé, co Ukrajina hlásí zničení hned několika hypersonických střel, a pokud se to potvrdí, bude to ukázka účinnosti nově rozmístěné Západem dodané protivzdušné obrany, poznamenala agentura Reuters. Dříve byla podle ní schopnost systémů Patriot zachytit střely Kinžal pouze teoretická. Zničení šesti nadzvukových střel najednou by naznačovalo, že by mohlo jít o spolehlivou obranu, nikoli o štěstí.

Kyjev: Rusko vypálilo maximální počet raket v nejkratším čase

Úterní útok byl tento měsíc už osmým. „Byl výjimečný svou hustotou – maximální počet útočných raket v nejkratším čase,“ uvedl k němu na Telegramu šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko.

Agentura Ukrinform psala o zhruba dvaceti explozích, které byly slyšet v Kyjevě. Největší škody způsobily padající trosky v Solomjanském okrese hlavního města, dopadly ale i v Ševčenkivském, Svjatošynském, Oboloňském a Darnyckém okrese. Starosta Klyčko na Telegramu napsal, že trosky spadly i do zoologické zahrady, na jednu nebytovou budovu a také na několik aut, která zapálily. Požár se podařilo uhasit.

Úřady v noci obyvatele Kyjeva opakovaně varovaly a vyzvaly je, aby se uchýlili do krytů a setrvali tam do odvolání. Letecký poplach platil v noci na úterý i ve většině dalších částí Ukrajiny.

CNN: Rusové zřejmě poškodili jeden systém Patriot

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ve svém hlášení o vývoji invaze v úterý podle agentury TASS mimo jiné sdělil, že ruské síly v noci provedly „soustředěný úder vysoce přesnými zbraněmi dlouhého doletu“ na jednotky ukrajinské armády, sklady munice, zbraní a vojenského vybavení dodaného Ukrajině západními zeměmi.

„Cíle úderu bylo dosaženo. Všechny určené objekty byly zasaženy,“ prohlásil Konašenkov, který rovněž tvrdil, že Rusové zasáhli v Kyjevě systém Patriot americké výroby. Také televize CNN s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele později uvedla, že Rusové zřejmě poškodili jeden ze dvou dodaných systémů Patriot a že se zjišťuje, zda zbraň lze opravit na Ukrajině.

Ukrajinští představitelé se odmítli k ruské zprávě vyjádřit. „Nebudeme komentovat ruské zdroje,“ řekl mluvčí ukrajinského letectva a protivzdušné obrany Jurij Ihnat.

CNN připomněla, že Ukrajina má aktuálně dva systémy Patriot, jeden poskytly Spojené státy, druhý společně darovalo Německo a Nizozemsko. Zatím není jasné, který z nich mohl být poškozen. Agentura AP uvedla, že její reportéři viděli úlomek, který dopadl do areálu kyjevské zoologické zahrady a na kterém bylo označení amerických firem Lockheed Martin a Boeing, zapojených do výroby raket pro systém Patriot.