TÉMA

Letecký útok

Izrael oznámil konec operace v Džanínu, z Pásma Gazy na něj letěly rakety

Izraelská armáda oficiálně ukončila operaci v palestinském městě Džanín, které leží na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle zahraničních tiskových agentur izraelské ozbrojené síly uvedly, že se z místa stáhli všichni vojáci. Armáda v Džanínu provedla jednu z největších operací za poslední léta namířenou podle Izraele proti palestinským teroristům. Ozbrojenci v Pásmu Gazy v noci na středu odpálili proti Izraeli pět raket, které zneškodnila protivzdušná obrana. Nikomu se nic nestalo. Izrael odpověděl leteckým úderem v Pásmu Gazy.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 14:47|

Rusko mění taktiku. Velkými útoky na Kyjev chce Ukrajince vystrašit a oslabit jejich protivzdušnou obranu

Rusové v poslední době změnili podobu svých útoků na Ukrajině. Zaměřují se především na Kyjev, ale i další města, používají kromě raket také velké množství dronů a útočí masivně, často v několika vlnách. Podle analytiků se tím Moskva zřejmě snaží před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou podlomit protivzdušnou obranu Kyjeva a také zesílit psychologický teror vůči obyvatelům bránící se země.
30. 5. 2023|

Ukrajina hlásí další vlnu vzdušných útoků, Rusko zamířilo raketami a drony na Kyjev či Oděsu

Ukrajina v noci na pondělí a pak i dopoledne zažila další vlnu ruských vzdušných útoků, které směřovaly i proti Kyjevu a Oděse. Ve Chmelnycké oblasti Rusové zasáhli vojenský objekt, informovalo vedení tohoto regionu, který se nachází na středozápadě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany ve svém pravidelném hlášení o vývoji bojů mimo jiné uvedlo, že při nočním vzdušném úderu zničilo „objekty na letištích ukrajinských ozbrojených sil“.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 15:15|

Kyjev čelil ruským raketám. Obrana sestřelila šest kinžalů, řekl Zalužnyj

Rusko v noci na úterý podniklo rozsáhlý útok na Kyjev. Ukrajinští vojenští představitelé informovali o sestřelení všech osmnácti ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal, které je obtížné zachytit. Podle starosty města Vitalije Klyčka si ofenziva vyžádala nejméně tři zraněné. Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že při úderu střelami Kinžal zasáhly ruské síly systém protivzdušné obrany Patriot v Kyjevě. CNN později uvedla, že poškozen byl zřejmě jeden ze dvou systémů a že se zjišťuje rozsah škod.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 22:22|

Vojenská junta na myanmarský Nový rok údajně propustila tisíce vězňů

Myanmarská junta propustila 3113 vězňů, včetně 98 cizinců. S odvoláním na prohlášení vojenské vlády to v pondělí uvedla agentura Reuters, podle níž krok přišel na myanmarský Nový rok. Teprve před pár dny armáda při leteckém útoku na odpůrce nedemokratické vlády zabila kolem sta lidí.
17. 4. 2023|

Ukrajinu zasáhl velký ruský útok, jedna z raket proletěla vzdušným prostorem Moldavska

Ukrajina se v pátek stala terčem dalších velkých vzdušných útoků ruských sil. Podle generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Rusko tentokrát odpálilo na Ukrajinu přes stovku raket. Podařilo se zničit jednašedesát z nich, uvádí Kyjev. Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka zasáhly energetická zařízení v šesti regionech, což mělo za následek výpadky v dodávkách elektřiny na většině Ukrajiny. Zprávy o obětech na životech nejsou.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 23:37|

Rusko poslalo na Kyjev v prvních hodinách nového roku desítky dronů

V Kyjevě a okolí byly v noci slyšet výbuchy a po celé Ukrajině se opět rozezněly sirény varující před leteckým útokem. Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana v noci na neděli sestřelila 45 íránských dronů Šáhed, které Rusko používá ke vzdušným útokům. Jen nad Kyjevem byly zničeny přes tři desítky vzdušných cílů.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 21:48|

USA provedly v Kábulu útok na atentátníky, potvrdil mluvčí americké armády

Spojené státy provedly v Kábulu letecký útok na vozidlo, při němž eliminovaly hrozbu sebevražedného útoku na mezinárodní letiště. Podle agentury AP to povrdil mluvčí americké armády. O cíleném útoku, jehož terčem byli atentátníci z řad teroristické organizace Islámský stát (IS), dříve podle agentur informovali nejmenovaní američtí činitelé i radikální islamistické hnutí Taliban, které před dvěma týdny Afghánistán ovládlo.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 21:23|