Rusko poslalo na Kyjev v prvních hodinách nového roku desítky dronů

Reportáž Davida Borka z Kyjeva (zdroj: ČT24)

V Kyjevě a okolí byly v noci slyšet výbuchy a po celé Ukrajině se opět rozezněly sirény varující před leteckým útokem. Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana v noci na neděli sestřelila 45 íránských dronů Šáhed, které Rusko používá ke vzdušným útokům. Jen nad Kyjevem byly zničeny přes tři desítky vzdušných cílů.

Velení ukrajinského letectva ráno oznámilo, že protivzdušná obrana na Ukrajině v posledních hodinách roku 2022 sestřelila 13 dronů íránské výroby. Po půlnoci to bylo dalších 32 strojů.

Vojenská správa v Kyjevě podle serveru RBK-Ukrajina uvedla, že nad metropolí bylo v noci sestřeleno 32 ruských „vzdušných cílů“. Dříve ukrajinská média informovala, že protivzdušná obrana střílela také na ruské rakety s plochou dráhou letu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (leden 2023)

  • 23:49

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. února. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:32

    Spojené státy připravují pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci ve výši 2,2 miliardy dolarů, který by měl poprvé zahrnovat rakety s delším doletem a další munici a zbraně, řekli v úterý agentuře Reuters dva američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni.

  • 23:09

    Polsko nejedná o předání svých stíhacích letounů F-16 Ukrajině, napsal na Twitteru náměstek polského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz. Kritici tvrdí, že neochota spojenců dodat Ukrajině stíhačky F-16 a rakety dlouhého doletu ATACMS zabrání Kyjevu zahájit velkou ofenzivu a osvobodit ukrajinské území.

Střepiny jedné zničené střely podle úřadů poškodily osobní vůz v jedné z kyjevských čtvrtí. Kyjevská radnice ráno oznámila, že dopravní podnik v důsledku náletů omezil provoz na jedné z linek metra, neboť na kolejích jednoho otevřeného úseku byly nalezeny předměty podobné úlomkům raket.

Poškozená infrastruktura

Šéf Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba sdělil, že Rusko s pomocí dronů mířilo na objekty energetické infrastruktury. „Předběžně bez obětí. Došlo k poškození infrastruktury. Záchranné složky pracovaly na místech nehody celou noc,“ uvedl na sociální síti Telegram.

Předchozí vzdušný útok na Kyjev podnikli Rusové v poslední den loňského roku. Ukrajinská obrana na přístupech k hlavnímu městu sestřelila sedm střel a jeden dron, dodal RBK-Ukrajina.

Kyjevem při sobotním vzdušném útoku otřásla řada explozí, při nichž zahynul nejméně jeden člověk. Mezi dvacítkou zraněných je i japonský novinář. Ve všech oblastech Ukrajiny byl v sobotu vyhlášen letecký poplach a protivzdušná obrana podle BBC zasahovala v šesti z 24 oblastí země. Ukrajinské úřady zveřejnily snímky, které v Kyjevě ukazují náletem poškozený hotel či koncertní síň.

Cílili jsme na výrobny dronů, tvrdí Moskva po ostřelování civilních cílů

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle agentury Interfax uvedl, že ruské silvestrovské „přesně naváděné“ útoky cílily na ukrajinská zařízení pro výrobu a odpalování dronů, které Kyjev používá k „provádění teroristických útoků proti Ruské federaci“.

Ruská letecká základna Engels v Saratovské oblasti se v uplynulých týdnech stala opakovaně terčem útoku, který podle Moskvy provedly ukrajinské drony. Při explozích zahynuli tři vojáci a poškozeny byly také dva strategické bombardéry Tu-95. Kyjev se oficiálně nepřihlásil k útokům na letiště, z nějž startují vojenské letouny odpalující střely při masových vzdušných útocích na Ukrajinu.