V Kyjevě po půlnoci pracovala protivzdušná obrana, sirény zněly po celé Ukrajině

Kyjevem v sobotu při ruském vzdušném útoku otřásla řada výbuchů, při nichž zahynul nejméně jeden člověk. Mezi dvacítkou zraněných je i japonský novinář, uvedl starosta města Vitalij Klyčko. Ve všech oblastech na Ukrajině byl ohlášen letecký poplach. Ten se opakoval po půlnoci, kdy v Kyjevě pracovala protivzdušná obrana. Do země se přitom alespoň na svátky vrátila část lidí, které do zahraničí vyhnala ruská agrese. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že Rusku nebude odpuštěno.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (prosinec 2022)

  • 20:36
    Bývalý britský premiér Boris Johnson navštívil Ukrajinu Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 20:32

    Maroko před týdnem poslalo blíže neupřesněný počet svých tanků T-72B Ukrajině, která čelí ruské invazi. Zhruba dvacet marockých tanků před odesláním prošlo modernizací v České republice. Informoval o tom odborný server menadefense.net. Podle serveru i24news je Maroko první africkou zemí, která poskytla Ukrajině tanky. Marocká armáda měla celkem zhruba tři sta tanků, které v letech 1999 a 2000 koupila od Běloruska. Původně chtěla tanky sovětské výroby nasadit na severu země jako protiváhu k alžírským silám, píše server.

  • 19:26
    Česká televize

    Objevují se názory, že obrana Bachmutu stojí Ukrajinu příliš mnoho sil a materiálu, informuje z ukrajinského města Družkivka zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Lepší by bylo podle zdrojů z Bílého domu, aby se ukrajinské jednotky z Bachmutu stáhly, stejně jako to v létě udělaly v Severodoněcku a Lysyčansku. Nasadit by je pak bylo možné během očekávané jarní ofenzivy.

    "Na druhou stranu: Bachmut, to už není Severodoněck, to už není Lysyčansk. To je symbol nezlomnosti Ukrajiny. To je město-pevnost, jak ho nazval prezident Volodymyr Zelenskyj, když se byl osobně ve městě podívat," vysvětluje Papadopulos. Ztráta Bachmutu by tak měla symbolický význam.

Kyjev zažil bezprostředně po půlnoci tamního času další nálet ruských raket a ve městě pracovala protivzdušná obrana, která podle portálu RBK-Ukrajina nejspíše střílela po ruských střelách s plochou dráhou letu a dronech íránské výroby.

Úřady vyzývaly obyvatele hlavního města, aby zůstali v krytech až do odvolání poplachu. Zatím uvedly, že střepiny jedné střely poškodily osobní vůz v jedné z kyjevských čtvrtí. „Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům!“ vykřikovali podle agentury Reuters někteří Kyjevané z balkonů, zatímco je sirény varovaly před náletem.

Letecký poplach zněl všemi oblastmi Ukrajiny.

Masivní sobotní útok

Sobotní ničivé exploze se podle Klička odehrály na několika místech hlavního města. Agentura Reuters nejprve zmínila deset výbuchů, další série explozí podle ní nastala s odstupem několika hodin.

Později Klyčko oznámil, že při výbuchu v jihozápadní části města zemřela nejméně jedna osoba. Zranění utrpělo dalších dvacet lidí, z nichž 14 bylo převezeno do nemocnice. Zasaženy byly celkem tři čtvrti v širším centru města. Uvedl také, že při výbuchu v centrální Pečerské čtvrti byl zraněn japonský novinář.

Následky ruského leteckého útoku na Kyjev
Zdroj: Profimedia/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM/Mustafa Ciftci

Krátce po útocích Klyčko informoval, že v Kyjevě fungují dodávky vody a tepla, ale asi třicet procent obyvatel města je bez elektrického proudu, omezen byl provoz i na jedné lince metra.

Po poledni byl kvůli hrozbě ruských raketových útoků vyhlášen letecký poplach na celé Ukrajině. Řada oblastí se po bezpečnostních odstávkách ocitla bez proudu.

Následky ruského útoku v Kyjevě
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

„Nelidové prohrávají“

„Několik vln raketových úderů na silvestra. (… )To udělali nelidové a nelidové prohrávají,“ řekl ukrajinský prezident Zelenskyj. „Ničit životy druhých je odporný zvyk našich sousedů,“ posteskla si ukrajinská první dáma Olena Zelenská.

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru napsal, že „ruské raketové útoky tentokrát záměrně mířily na obytné oblasti, už ani ne na naši energetickou infrastrukturu“.

Rusové se v posledních měsících při raketových útocích snaží vyřadit z provozu ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Miliony lidí se tak v zimě potýkají s výpadky dodávek elektřiny, vody i tepla.

„Válečný zločinec (ruský prezident Vladimir) Putin 'slaví' silvestra zabíjením lidí,“ podotkl šéf ukrajinské diplomacie a znovu vyzval, aby Rusko přišlo o místo stálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko uvedl, že v Kyjevě ruský útok poničil hotel, největší ukrajinskou koncertní síň Palác Ukrajina a také jeden z kyjevských stadionů.

Podle agentury Unian je zraněným novinářem Wataru Sekita, který pracuje pro japonský deník Asahi Šimbun a pravděpodobně bydlel v zasaženém hotelu. V něm se obvykle ubytovávají zahraniční hosté včetně žurnalistů.

V Chmelnycké oblasti byli podle oblastního šéfa Serhije Hamalého při raketovém útoku zraněni čtyři lidé. V Mykolajivské oblasti zranění utrpělo šest lidí. V Záporožské oblasti je po útoku zničených nebo poškozených několik domů, čtyři lidé mají zranění, mezi nimi těhotná žena a čtrnáctiletá dívka.

Obyvatelka Kyjeva ukazuje okna vyražená tlakovou vlnou po jednom z ruských útoků
Zdroj: Profimedia/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM/Oleksii Chumachenko

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj informoval, že Rusko proti Ukrajině odpálilo více než dvacet střel s plochou dráhou letu, některé z nich ze strategických bombardérů v oblasti Kaspického moře, jiné z pozemních raketových systémů. Ukrajinská protiletecká obrana jich dvanáct zneškodnila.

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné svodce uvedlo, že Rusko bude patrně v útocích pokračovat, aby podkopalo morálku ukrajinského obyvatelstva v době novoročních svátků.

Vasyl vítá na nádraží svou ženu Galynu a dceru Janu
Zdroj: ČTK/AP/Roman Hrytsyna

Ukrajinci se na svátky vrátili domů

Agentura AP píše, že navzdory nebezpečí, jaké pobyt na Ukrajině v současnosti představuje, se část rodin po měsících odloučení rozhodla strávit svátky pohromadě.

Na kyjevském nádraží čekal s kyticí růží na svoji manželku Valeriji muž jménem Mykyta ve vojenské uniformě. Neviděli se více než půl roku poté, co odjela do Polska.

Do Kyjeva se na oslavy Nového roku vrátila za manželem Vasylem také Galyna s dcerou Janou, které kvůli válce odešly na Slovensko. Kvůli výpadkům dodávek elektrického proudu, hrozbám dalších ruských útoků i zákazu nočního vycházení budou letošní oslavy skromné, ale pro mnoho rodin už jen to, že mohou být spolu, znamená luxus, píše AP.