Ukrajinu zasáhl velký ruský útok, jedna z raket proletěla vzdušným prostorem Moldavska

Ukrajina se v pátek stala terčem dalších velkých vzdušných útoků ruských sil. Podle generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Rusko tentokrát odpálilo na Ukrajinu přes stovku raket. Podařilo se zničit jednašedesát z nich, uvádí Kyjev. Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka zasáhly energetická zařízení v šesti regionech, což mělo za následek výpadky v dodávkách elektřiny na většině Ukrajiny. Zprávy o obětech na životech nejsou.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

Zvuky explozí byly dopoledne hlášeny z Kyjeva, Kryvého Rihu nebo Poltavské, Kirovohradské a Charkovské oblasti, uvedla BBC. Několik energetických zařízení na východě, jihu i na západě Ukrajiny zasáhly ruské střely a bezpilotní letouny, sdělila ráno podle agentury Reuters ukrajinská energetická společnost Ukrenerho. „Nejsložitější situace je v Záporožské, Charkovské a Chmelnycké oblasti,“ uvedl později Haluščenko.

„Další pokus zničit ukrajinský energetický systém a připravit Ukrajince o světlo, teplo a vodu,“ napsal na Telegramu ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Ruské invazní jednotky v noci i dopoledne opět masivně ostřelovaly Ukrajinu (zdroj: ČT24)

„Kvůli ustavičným útokům jsou poškozeny téměř dvě desítky energetických bloků tepelných elektráren. Připočítáme-li k tomu skutečnost, že část našich energetických objektů je okupována, tak Ukrajina dočasně přišla o 44 procent výroby elektřiny z jádra, 75 procent kapacit tepelných elektráren a 33 procent tepláren,“ řekl premiér na jednání vlády podle agentury Interfax-Ukrajina.

„Nehledě na tento teror, většina Ukrajinců má teplo, vodu a světlo. Pokračují opravy a máme dost zdrojů do konce zimy, od partnerů dostáváme generátory a další zařízení. Vydrželi jsme přes desítky útoků během 123 dnů energetického terorismu a úspěšně zvládneme tuto topnou sezonu,“ zdůraznil.

Šéf Oděské oblasti Maksym Marčenko tvrdí, že vzdušná obrana v jeho regionu sestřelila třináct ruských raket. Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko informoval o dalších deseti zneškodněných střelách nad hlavním městem. Reportéři agentury Reuters dopoledne uvedli, že v Kyjevě a okolí slyšeli nejméně tři exploze.

Město Záporoží hlásilo v noci na pátek sedmnáct vzdušných úderů na svém území, podle zástupce záporožské radnice Anatolije Kurtěva jde o největší útok na město od začátku invaze. „Během jedné hodiny bylo ve městě zaznamenáno sedmnáct nepřátelských vzdušných úderů, což je nejvyšší počet od začátku plnohodnotné invaze,“ uvedl Kurtěv a dodal, že útoky směřovaly na energetické objekty.

Útočily i drony íránské výroby

Charkovem otřáslo nad ránem asi deset výbuchů, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Části druhého největšího ukrajinského města se podle něj kvůli tomu ocitly bez dodávek elektřiny, tepla a vody.

Rusko ve čtvrtek večer vypustilo na Ukrajinu také sedm bezpilotních letounů íránské výroby, uvedly ukrajinské úřady. Drony byly zpozorovány v Dněpropetrovské, Záporožské, Doněcké a Charkovské oblasti. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat později v ukrajinské televizi řekl, že protivzdušná obrana sestřelila pět ze sedmi bezpilotních letounů a pět ze šesti raket Kalibr vypálených na Ukrajinu. Kromě toho Rusko podle ukrajinského letectva vypálilo na Charkovskou a Záporožskou oblast nejméně tři desítky raket S-300.

Největší útok za poslední měsíce

Podle zpravodaje Českého rozhlasu na Ukrajině Martina Dorazína je to jeden z nejmasivnějších útoků za poslední měsíce. „To už tady obyvatelé dlouho nezažili, a to jsou zvyklí na ledacos,“ říká.

Exploze se podle něj ozývaly ze všech velkých center od západu až po východ země. Rakety podle guvernéra Mykolajivské oblasti Vitalije Kima narušily vzdušný prostor Moldavska, což potvrdil i Kišiněv.

Spekulovalo se i o tom, že jedna střela narušila vzdušný prostor Rumunska, což ve svém prohlášení tvrdil Zalužnyj. Podle rumunského ministerstva obrany ale raketa proletěla 35 kilometrů od hranic.

„Došlo k havarijnímu odpojení elektřiny v Dnipru i dalších městech, je to kvůli tomu, aby zůstala elektřina pro objekty klinické infrastruktury. Domácnosti se teď musí bez proudu obejít,“ popisuje Dorazín.

Zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín o vzdušném útoku na Ukrajinu (zdroj: ČT24)