Počet obětí ruského útoku na hobbymarket v Charkově roste

Události: Charkov po útoku na hobbymarket (zdroj: ČT24)

Sobotní ruský útok na hobbymarket v ukrajinském Charkově má podle portálu Ukrajinska pravda už patnáct obětí, web se přitom odkazuje na informace oblastní vojenské správy a generální prokuratury. Zraněných je podle údajů z nedělního odpoledne celkem pětadvacet lidí. Jiný sobotní útok na obytnou budovu v centru druhého největšího ukrajinského města si vyžádal 25 raněných.

„Charkov je celý den pod masivní raketovou palbou,“ napsal v sobotu večer šéf oblastní správy Oleh Syněhubov ve zprávě, kde informoval o nárůstu počtu zabitých při ruském úderu na hypermarket na šest. Prvotní informace hovořily o čtyřech mrtvých včetně dvou pracovníků hypermarketu.

Ruská armáda při prvním vzdušném úderu zaútočila na Charkov podle oblastní prokuratury pomocí řízených leteckých bomb UMPB D-30 z ruské Bělgorodské oblasti.

„V okolí není jediný vojenský objekt,“ podotkl Syněhubov k místu zásahu. Dříve informoval o ruském útoku dvěma naváděnými leteckými pumami KAB.

K útoku došlo po čtvrté odpoledne místního času. Bomba zřejmě explodovala až uvnitř budovy poté, co prorazila střechu. Zpravodajka ČT Darja Stomatová odpoledne z místa řekla, že dva mrtví byli nalezeni na parkovišti před hobbymarketem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platformě X napsal, že v budově mohlo být v době útoku přes dvě stě lidí. „Pokud by Ukrajina měla dostatečný počet systémů protivzdušné obrany a moderní bojová letadla, ruské údery, jako byl tento, by byly nemožné,“ dodal. Zdůraznil také, že Rusové zaútočili na civilní cíl odpoledne o víkendu. Na místě zasahují hasiči a záchranáři.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v reakci na útok uvedl, že bude při jednání s kolegy z členských zemí NATO, které se uskuteční v Praze koncem příštího týdne, apelovat na zvýšení podpory pro zadržování ruského imperialismu.

Později charkovské úřady informovaly o novém ruském úderu, který zasáhl centrum města. Tentokrát podle předběžných informací Rusové útočili raketou typu S-300 z Bělgorodské oblasti, napsala oblastní prokuratura, podle níž tento úder poškodil administrativní budovy, supermarket, obchody, obytné domy a zranil osmnáct lidí.

Častý cíl útoků

Charkov je terčem ruských vzdušných útoků od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, v prvních měsících se ho Rusové i pokoušeli neúspěšně dobýt. Ukrajinští vojáci je v září 2022 během bleskové ofenzivy vytlačili z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou Rusové do té doby okupovali.

V posledních měsících Kreml zintenzivnil vzdušné útoky na Charkovskou oblast i na regionální metropoli a nedávno obnovil pozemní ofenzivu na severu regionu, který hraničí s Ruskem. Rusové pozemní útok zahájili ze svého území ve směru na ukrajinská města Vovčansk a Lypci a obsadili několik pohraničních vesnic.

Zprávy o zabitých nebo zraněných civilistech kvůli ruským úderům přicházejí z Charkovské oblasti a Charkova v poslední době často. Ve čtvrtek ukrajinští činitelé informovali o sedmi mrtvých a řadě zraněných při ruském útoku na město. Úder podle nich zasáhl tiskárnu, podle prezidenta Volodymyra Zelenského Rusové zničili 50 tisíc knih.

Rusko na Ukrajinu vysílá kromě bezpilotních letounů také různé typy střel a před časem začalo podle Ukrajinců používat také klouzavé letecké pumy. Tyto bomby shazují bojová letadla z území kontrolovaného nebo okupovaného Ruskem, přičemž pumy ke svým cílům „kloužou“ vysokou rychlostí.