Dobytí Charkova je jedním z hlavních ruských cílů, obává se Zelenskyj

Rusko se podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chystá zaútočit na Charkov. Je však přesvědčen, že nemá prostředky k novému rozsáhlému útoku na Kyjev. Zelenskyj to řekl v rozhovoru pro agenturu AFP, v němž také kritizoval Západ za to, že nepovolil Ukrajině použít dodané zbraně k útokům na ruské území. Prohlásil, že se západní státy bojí stejně porážky Ruska jako porážky Ukrajiny.

Zatímco ruský vůdce Vladimir Putin hovořil v pátek na závěr své návštěvy Číny o tom, že nepočítá s útokem na druhé největší ukrajinské město Charkov, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je přesvědčen o opaku. Rusko se podle něj chystá na Charkov zaútočit a útoky v Charkovské oblasti z posledních dnů – které Putin označil za snahu o vytvoření nárazníkové zóny u hranic – mohou být první vlnou očekávané ofenzivy.

Charkov spolu s Donbasem považuje Zelenskyj momentálně za hlavní cíle ruského tažení. Nemyslí si naopak, že by bylo Rusko schopné podniknout nový rozsáhlý útok na Kyjev, který se neúspěšně pokusilo dobýt již v úvodu invaze v roce 2022. „Nemají síly na rozsáhlou ofenzivu na hlavní město, jakou provedli na začátku invaze,“ řekl Zelenskyj.

Jestliže Putin hovořil o ruské ambici vytvořit v Charkovské oblasti nárazníkovou zónu, která by Ukrajincům znemožnila podnikat útoky na příhraniční ruskou Bělgorodskou oblast, Zelenskyj dal najevo, že Ukrajina takovou ambici má. Kritizoval západoevropské země a USA, že zakazují používat zbraně, které dodávají, k úderům na ruské území.

„Oni na nás mohou útočit ze svého území, to je největší výhoda, jakou Rusko má, a my nemůžeme se západními zbraněmi podniknout nic proti jejich systémům umístěným na ruském území. Nemáme na to právo,“ řekl ukrajinský prezident. Dodal, že si na to stěžoval americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi.

Zároveň prezident zdůraznil, že jeho vojákům stále chybí výzbroj. Zejména podle něj mají jen čtvrtinu prostředků protivzdušné obrany, které by potřebovali. Země by také potřebovala 120 až 130 letounů F-16, aby ve vzduchu dosáhla rovnosti s Ruskem.

Podle Zelenského chybí Ukrajině i muži, což ovlivňuje morálku vojáků. V pátek přitom Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje vstoupit do ozbrojených sil některým odsouzeným. Ukrajinská armáda by tímto způsobem mohla mobilizovat deset až dvacet tisíc vězňů. „Je třeba naplnit rezervy, máme značný počet brigád, které jsou prázdné. Musíme to udělat tak, aby chlapci měli normální rotaci. Pak se zlepší morálka,“ míní.

Zelenskyj ale vyjádřil přesvědčení, že Západ si ani nepřeje ukrajinské vítězství. „Nacházíme se v absurdní situaci, kdy má Západ strach, že Rusko válku prohraje. A nechce, aby ji prohrála Ukrajina. Protože konečné vítězství Ukrajiny povede k porážce Ruska. A konečné vítězství Ruska povede k porážce Ukrajiny,“ řekl.