Trosky houfnice Caesar, kterou zničil ruský dron. Reportáž ČT z blízkosti fronty v Charkovské oblasti

Události: Ukrajině se daří stabilizovat pohraniční pásmo (zdroj: ČT24)

Nová frontová linie v Charkovské oblasti se zřejmě začíná stabilizovat. Okupačním vojskům se nepodařilo proniknout do obce Lypci. Ukrajinská armáda na místo povolala 92. mechanizovanou brigádu, která tam útočníky odrážela už na jaře 2022. Reportérka ČT Darja Stomatová natáčela s její průzkumnou jednotkou podél nové fronty.

Cestu z Charkova do Ruska znal kdysi každý obyvatel města. Od otevření nové fronty na severu směřuje přímo na bojiště. Kvůli zničenému mostu vojáci nyní chvíli hledají místo, jak se dostat na druhou stranu. Kdo ho zničil, ale není jasné.

Vojáci teď odminovávají oblast. „Pro nás to byla cesta k našim skupinám, které jsou v přední linii kvůli rychlé evakuaci,“ popsal Repin, který je vojákem 92. samostatné mechanizované brigády, aerorozvědky. A co pro něj Charkov znamenal? „Je to mé rodné město. První hlavní město Ukrajiny. Milionové město. Mé rodiště,“ odpověděl.

Rozvědčíkům se podařilo odminovat oblast. Teď zkoušejí, jestli místem projede vozidlo. Centrum obce Lypci je zcela zničené. „(Okupanti) jsou teď vedle hráze. Předevčírem se u naší aerorozvědky objevila diverzní jednotka. Vyskočili jsme a začali jsme po nich střílet,“ řekl Kamaz, voják 92. samostatné mechanizované brigády, aerorozvědky.

Na příjezdové cestě do obce Lypci potkává štáb ČT trosky samohybné houfnice Caesar, kterou poškodil ruský dron Lancet. „Tady vidíte ochranu. Může to pomoci v obraně proti takzvaným FPV dronům, ale před Lancetem to ochránit nedokáže. Bylo to dobré vozidlo,“ ukázal voják.

Uprostřed těžkých bojů se podle vojáků fronta postupně stabilizuje. Ruské okupanty údajně nedávno zatlačili o dva kilometry. Hrozba okupace, tak jako na jaře 2022, ale v obci přesto nadále přetrvává. Nové boje tady zanechávají další šrámy.

Obec Lypci leží na jedné z hlavních silnic vedoucích do Charkova. Obec je vzdálena asi dvě desítky kilometrů od okraje tohoto druhého největšího ukrajinského města, které se Rusové pokoušeli dobýt v prvních měsících své invaze do sousední země. Ukrajinští vojáci je ale v září 2022 během bleskové ofenzivy vytlačili z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou Rusové okupovali.

Rusko ale minulý týden obnovilo pozemní ofenzivu na severu Charkovské oblasti, a otevřelo tím novou frontu. Podle dřívějších informací agentury AP se tam následně zmocnilo území o rozloze přibližně 100 až 125 kilometrů čtverečních, což zahrnuje přibližně sedm vesnic. Rusko podle Reuters tvrdí, že obsadilo dvanáct obcí.

Kyjev poté oznámil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli situaci na frontě zrušil plánované zahraniční návštěvy. Ve čtvrtek uvedl, že se vypravil do Charkova, kde jednal s veliteli ukrajinské armády. Situace je podle něj obecně pod kontrolou, ale zůstává extrémně složitá.