Chvíli po první raketě pošlou Rusové další, aby zabili záchranáře. Tak zemřel i otec hasiče Loginova

Zpravodajka ČT Stomatová o dvojitých útocích ruských sil (zdroj: ČT24)

Rusko na Ukrajině běžně používá teroristickou taktiku takzvaných dvojitých úderů. Po prvním bombardování přijde po několika minutách druhá vlna, která cílí na záchranné složky reagující na první útok. Zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová natáčela s charkovským hasičem Vladimirem Loginovem, jemuž Rusové takovýmto způsobem zavraždili otce, rovněž hasiče.

Rozdíl mezi prvním a druhým úderem byl zhruba patnáct, dvacet minut, přiblížil Vladimir Loginov ruský útok, který se stal osudný jeho otci. Rusové útočili drony Šáhed – na druhou vlnu ataku reagovala protivzdušná obrana, ale jeden ze strojů se nepodařilo sestřelit. Vladimirovu otci proti silnému výbuchu nepomohla ochranná vesta ani helma.

Vojenské přilby a vesty hasiči nosí právě kvůli ruské teroristické taktice dvojitých úderů, vysvětlil Loginov. Jenže například helma nechrání oči a nos před kouřem a ohněm. Hasiči musejí kvůli ruským útokům neustále komunikovat se svým velením, aby se mohli v případě nutnosti rychle přesunout do krytů. Zároveň musejí vždy vědět, kde úkryty před bombardováním jsou.