Rusové opět útočili na Charkov, úřady evidují několik obětí

Při čtvrtečním ruském útoku na Charkov na severovýchodě Ukrajiny okupanti zabili nejméně sedm zaměstnanců tiskárny, uvedl v příspěvku na Telegramu šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Ruská armáda podle něj na druhé největší ukrajinské město zaútočila minimálně patnáctkrát. Při nejnovějším úderu odpoledne pak utrpělo zranění dalších pět lidí.

Syněhubov příspěvek doplnil fotografiemi jedné ze zničených budov ve městě – zmíněné tiskárny, kde úder rozpoutal požár. V době útoku bylo v objektu asi 50 lidí, uvedla s odkazem na charkovskou prokuraturu agentura Reuters.

„Jde čistě o civilní objekt, je to tiskárna knih,“ řekl novinářům na místě šéf oblastní policie Volodymyr Tymoško. Areál podle něj zasáhly dvě střely. Další útoky v Charkově, které je podle Reuters navzdory bojům i nadále centrem ukrajinského vydavatelského průmyslu, poškodily dopravní a městskou infrastrukturu.

Rusko v posledních týdnech zesílilo své údery na město při překvapivé přeshraniční ofenzivě, kterou otevřelo novou frontu na severovýchodě Ukrajiny. Útok vedlo ze svého území ve směru na ukrajinská města Vovčansk a Lypci a obsadilo několik pohraničních vesnic.

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrskyj médiím sdělil, že situace je komplikovaná především u osady Kyslivka, kde se Rusové snaží prolomit ukrajinskou obranu a dostat se k řece Oskil.

V okolí Vovčansku, kde před válkou bydlelo asi 18 tisíc lidí, pokračují boje, uvedl podle agentury AFP ukrajinský generální štáb. Rusové od začátku ofenzivy z 10. května ze zasažených regionů Charkovské oblasti podle Syněhubova vyhnali už bezmála 11 tisíc obyvatel.