Dobrovolníci pomáhají s evakuací lidí z ukrajinského Vovčansku. Ruský tlak pokračuje

Události: Ukrajinská evakuace Vovčansku (zdroj: ČT24)

Ruské jednotky pokračují v tlaku na ukrajinské město Vovčansk na sever od Charkova. Ukrajinské obranné síly navíc připouštějí dílčí taktické úspěchy okupantů v této oblasti. Vedení armády už proto vyměnilo velitele regionální obrany. Na ukrajinském bojišti také dále pokračuje evakuace obyvatel, kteří žijí na dohled od „staronové“ fronty. Ve Vovčansku natáčel štáb ČT se zpravodajkou Darjou Stomatovou.

Ve Vovčansku se zapojují také dobrovolníci. Snaží se totiž evakuovat tamní obyvatele poté, co invazní jednotky prolomily obranné linie u hranice. Štáb ČT natáčel s dobrovolníky u jednoho z domů ve Vovčansku, odkud byla evakuována jedna ležící osoba.

Na místě strávili jen několik minut, přitom každé vteřiny navíc mohou při zásahu ovlivnit úspěch operace. Evakuované obyvatele z Vovčansku odvážejí dobrovolníci dvacet kilometrů od města, posléze zamíří přímo do nemocnice v Charkově.

„Při jedné z našich dnešních cest asi tři sta metrů před námi dopadla mina,“ popsal Slava, zakladatel dobrovolnického hnutí Nezlomní.

Vysoké tempo

Evakuační skupiny fungují ve vysokém nasazení – jakmile se jedna vrátí, další už vyráží zpět do města. Podle analytiků se mohou okupační vojska posunout každou chvíli blíže.

Při záchranných operacích pomáhají i ukrajinští policisté, ne vždy jsou však místní. Zvlášť pro ně je pak těžký úkol dohledat číslo domu, jejichž majitelé požádali o pomoc. V případě, že místní chtějí město opustit, se nakonec ptají každého, koho ještě ve městě zahlédnou.

V některých částech města může být příchod ruské armády navíc otázkou jen pár hodin. V takto „kritické“ situaci si mohou lidé vzít s sebou jen nezbytné věci. Obyvatelé odjíždí v naději, že se do místa jednou vrátí. I tak ale některé domácí mazlíčky berou s sebou v papírových krabicích, policisté jim pak pomáhají schovat na dvorku poslední věci.

Štáb ČT nakonec Vovčansk musel urychleně opustit. Při cestě ještě viděl v dáli hustý kouř z míst, kam se neodváží ani dobrovolníci, ani policisté.