Na severu Charkovské oblasti se nepřetržitě střílí. Ukrajina evakuovala na čtyři tisíce lidí

Události: Rusové tlačí na sever od Charkova (zdroj: ČT24)

Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou, čelí ruské ofenzivě. Na platformě Telegram to napsal šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož v oblasti zemřeli dva civilisté. Úřady podle něj z této pohraniční oblasti evakuovaly přes čtyři tisíce lidí, ale na pět set jich tam zůstává.

Agentura Reuters také citovala velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského, že ukrajinští vojáci čelí složité situaci, ale snaží se dělat vše, aby udrželi své pozice. Moskva, která ofenzivu zahájila v pátek, v neděli tvrdila, že dobyla další čtyři vesnice v oblasti.

Už v sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily pět vesnic v příhraničním regionu. To Kyjev popírá a naopak tvrdí, že o kontrolu nad vesnicemi se dále bojuje.

„Armádní jednotky svádějí tvrdé obranné bitvy, pokusy ruských útočníků prorazit naše obranné linie byly zastaveny,“ prohlásil Syrskyj. „Situace je obtížná, ale ukrajinská armáda dělá vše pro to, aby udržela obranné linie a pozice a způsobila nepříteli škody,“ dodal.

Těžké útoky

Ruské ministerstvo obrany dále prohlásilo, že jeho vojáci za den zničili ukrajinskou stíhačku a čtyři vrtulníky, další zasáhli. Jak uvádí Reuters, Ukrajina je teď v defenzivě a Rusko má výraznou převahu v počtu vojáků i množství munice. Kyjev doufá, že situaci pomohou zlepšit obnovené dodávky ze Spojených států po schválení nového balíku pomoci v americkém Kongresu.

„Počet masivních dělostřeleckých a leteckých úderů se za poslední den zvýšil. Vovčansk, Lypci a všechny body severní hranice jsou pod nepřátelskou palbou téměř nepřetržitě. Situace je obtížná. Dnes jsme obdrželi informace o dvou obětech v obcích Lypci a Vovčansk – o šestačtyřicetileté ženě a čtyřiasedmdesátiletém muži,“ uvedl Syněhubov. Úřadům i dobrovolníkům poděkoval za „hrdinnou evakuaci čtyři tisíc lidí za dva dny“.

Ukrajinský Vovčansk čelí teď ruským útokům pravidelně, za poslední den se stal terčem hned třicetkrát. Údery za sebou zanechávají trosky i raněné, navíc roste strach z postupu okupantů. „Tyto dva dny a dvě noci se dělo něco příšerného. Ať nás Bůh ochraňuje. Jen ležíte a přemýšlíte, jestli umřete teď, za hodinu nebo za tři,“ prohlásila Valentyna Hrevnovová z Vovčansku.

Zatímco z Vovčansku civilisté odcházejí, obec se naopak stává útočištěm pro ukrajinské vojáky. Přímo z frontové linie do ní převáží stále další raněné obránce.