TÉMA

Dělostřelecká munice

Čtyři miliony eur za dva týdny. Slováci dál posílají peníze na munici pro Ukrajinu

Slováci už vybrali v přepočtu přes 100 milionů korun na munici pro Ukrajinu. Sbírka je po dvou týdnech jednou z nejúspěšnějších v historii samostatného státu. Reaguje na českou vládní iniciativu, k níž se slovenský kabinet Roberta Fica (Smer-SD) odmítl připojit. Fico označuje sbírku občanů za nepatrnou pomoc. Organizátoři v ní chtějí pokračovat dál.
1. 5. 2024|

„Chybí více peněz než nábojů.“ Munice pro Ukrajinu není podle Estonska stále plně zaplacená

Na českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii, stále chybí peníze, prohlásil estonský ministr obrany Hanno Pevkur. Kromě toho je podle Pevkura třeba navrhovanou munici zkontrolovat, takže část z ní se na frontu může dostat až koncem roku. Na druhou stranu se zřejmě podařilo najít skoro dvakrát víc granátů, než se původně plánovalo.
30. 3. 2024|

Zpožděné západní dodávky zbraní umožňují Rusku tlačit na Ukrajinu ve třech směrech, tvrdí ISW

Ukrajinské síly budou pravděpodobně schopny vytvořit nové obranné linie nedaleko Avdijivky v Doněcké oblasti, čímž zřejmě zabrzdí ruskou ofenzivu v regionu. Ve své nejnovější analýze o vývoji ruské války proti Ukrajině to napsal americký Institut pro studium války (ISW). Zpoždění v západní vojenské pomoci Ukrajině ale podle něj pravděpodobně pomáhá Rusku útočit v několika sektorech fronty najednou s cílem vyvinout tlak na ukrajinské ozbrojené síly ve více směrech.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 23:24|

Evropská unie dodá Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Další munici pošlou i USA

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na společných nákupech a financování munice pro Ukrajinu, které se při obraně proti ruské agresi nedostává zejména dělostřeleckého střeliva. Unie má na základě dohody uvolnit dvě miliardy eur (48 miliard korun) na nákupy munice a do roka dodat Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Podle Evropské obranné agentury se do společných nákupů předběžně přihlásilo 17 zemí včetně Česka. Také USA ve stejný den oznámily další balík vojenského vybavení pro Ukrajinu, tentokrát v hodnotě 350 milionů dolarů (skoro osm miliard korun).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 18:23|

Dělostřelecké zbraně nabývají ve válce na důležitosti. Zacházet s nimi učí Ukrajince američtí dobrovolníci

Ukrajinská armáda přesouvá svá stará děla z pozice na pozici, každý den z nich vypálí pět až šest tisíc granátů. Podle zpravodaje ČT na Ukrajině Jakuba Szántó je Ruskem rozpoutaná válka čím dál více dělostřelecká. Uprostřed čekání na moderní dalekonosné systémy ze Západu tak spočívají ukrajinské naděje na starých sovětských zbraních. Ani ty nové ale nejsou ihned připraveny k použití – nejprve je třeba vycvičit obsluhu. S tím pomáhají na Ukrajině američtí dobrovolníci.
14. 6. 2022|

Situace na Ukrajině je vážná. Evropa je krok od války, prohlásil Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) hodnotí vývoj kolem ukrajinské krize jako velmi vážný. Podle něj Rusko může zaútočit na Ukrajinu kdykoliv. Všechny diplomatické pokusy zatím nevedou k žádnému výsledku, řekl Fiala v Otázkách Václava Moravce. Zároveň ocenil jednotu Evropské unie i spolupráci NATO. Pokud dojde k ruské invazi na Ukrajinu, musí za to Moskva tvrdě zaplatit, prohlásil předseda vlády.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 18:48|

„Všem nám jde o to, aby nebyla válka.“ Politici doufají v mírové řešení konfliktu Rusko–Ukrajina, expert je skeptičtější

Napětí mezi Kyjevem a Moskvou se už několik týdnů stupňuje a znepokojuje jak evropské státy, Česko nevyjímaje, tak politiky na druhé straně Atlantiku. Otevřeně se hovoří o možnosti, že ruská armáda znovu vtrhne přes hranice na Ukrajinu, i když to Kreml vytrvale odmítá. Tématu se věnovalo úterní vydání pořadu 90' ČT24 i Události, komentáře, o krizi debatovali jak čeští poslanci, tak novinář či bezpečnostní analytik.
26. 1. 2022|