Čtyři miliony eur za dva týdny. Slováci dál posílají peníze na munici pro Ukrajinu

Události: Slováci se skládají na munici pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Slováci už vybrali v přepočtu přes 100 milionů korun na munici pro Ukrajinu. Sbírka je po dvou týdnech jednou z nejúspěšnějších v historii samostatného státu. Reaguje na českou vládní iniciativu, k níž se slovenský kabinet Roberta Fica (Smer-SD) odmítl připojit. Fico označuje sbírku občanů za nepatrnou pomoc. Organizátoři v ní chtějí pokračovat dál.

Do úspěšné kampaně se za pouhé dva týdny zapojilo 63 tisíc Slováků. Píše se o ní ve světových médiích. „Slováci jsou inteligentní lidé, chápou, jaká je situace na Ukrajině. A chápou, kdo je v této válce agresor a oběť,“ ujišťuje koordinátorka sbírky Zuzana Iszaková.

Původně organizátoři cílili na 250 tisíc eur. Ke svému překvapení měli na účtu za dva dny první milion. „Takový výsledek, že se podaří za 14 dní vybrat čtyři miliony eur… Lhala bych, kdybych řekla, že to někdo z nás očekával,“ dodává Iszaková.

Sbírku inspirovala česká vládní iniciativa, která si dala za cíl najít v zahraničních skladech milion a půl dělostřeleckých granátů. Připojila se do ní dvacítka států.

Slovenská vláda patří mezi ty, které výzvu odmítly. S komerčním prodejem zbraní sice souhlasí, armádní dodávky i jejich financování ale odmítá. Rozhodnutí občanů nicméně respektuje. „Ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce. Je to jeho rozhodnutí. Víte, co říkají Češi? Prd do Stromovky. Promiňte ten výraz, ale je to symbolické, jen symbolické,“ nechal se Fico slyšet v televizi Joj 24.

Jeho vláda pochybuje o dopadu zbraňových dodávek a volá po mírových jednáních. Přesto, že sama Ukrajina pokračuje v houževnaté obraně.

Slováci už dali víc peněz než Island a Slovinsko

Téma ruské války slovenskou společnost silně štěpí. Vojenskou pomoc Kyjevu podporuje necelá polovina lidí. „Na Slovensku začínají po dlouhých a dlouhých dekádách převažovat lidé, kteří se politicky identifikují se Západem, nad lidmi, kteří se cítí uprostřed. Takový ten proruský postoj tu je ve skutečnosti minimální. I když to tak nemusí vypadat,“ vysvětluje sociolog Slovenské akademie věd Dominik Želinský.

Sbírka slovenských občanů už vybrala víc peněz, než poskytly vlády Islandu nebo Slovinska. O konkrétním využití její autoři právě jednají jak s českým ministerstvem obrany, tak i s pražskou ambasádou Ukrajiny.