168 hodin: Slovákům děkují za muniční sbírku ukrajinští vojáci i osobnosti, Ficova vláda se dárcům posmívá

168 hodin: Slovenská sbírka na pomoc Ukrajině (zdroj: ČT24)

Dva týdny od spuštění slovenské sbírky na financování munice pro Ukrajinu přispěli dárci skoro čtyřmi miliony eur, což je přes sto milionů korun. Zatímco Ukrajina slovenským dárcům děkuje, slovenská vláda se jim posmívá. Premiér Robert Fico (Smer-SD) razí program „na Ukrajinu už ani náboj“. Teď ale narazil – na více než šedesát tisíc slovenských dárců. Pro 168 hodin natáčel David Sebíň.

Sbírku Munícia pre Ukrajinu rozběhlo na Slovensku pár dobrovolníků. „Chceme pomoci Ukrajincům, ukrajinskému lidu, a i z toho důvodu jsme rozjeli tuto sbírku,“ říká koordinátorka Zuzana Iszaková.

Reagovali tak na to, jak se k pomoci Ukrajině staví slovenská vláda. „Nebudeme posílat žádné zbraně, žádné náboje. Budeme se vyloženě orientovat na pomoc civilního nesmrtícího charakteru,“ prohlašuje premiér Robert Fico (Smer-SD)

„Vláda Roberta Fica jednoduše odmítla Ukrajině pomáhat vojensky, a občané Slovenska se proto v této situaci rozhodli, že tuto věc takříkajíc vezmou do vlastních rukou,“ podotkl politolog Grigorij Mesežnikov.

Připojil se stoletý partizán a další osobnosti

Sbírku spustili před dvěma týdny a hned vyvolala enormní zájem po celé zemi. Připojil se k ní mimo jiné i téměř stoletý partizán a přeživší holocaustu Otto Šimko.

„V partyzánském hnutí, tam jsme bojovali proti agresorovi, proti německé okupaci. Každý ví, co je válka, to není třeba říkat, že je to hrůza. Nebylo možné s nimi vyjednávat, bylo třeba je porazit. Tato zkušenost z druhé světové války platí samozřejmě také pro Ukrajinu,“ říká Šimko, který je ambasadorem iniciativy.

K Šimkovi se teď přidávají i další slovenské osobnosti, například herečka Táňa Pauhofová nebo herečka a socioložka Magda Vášáryová.

Slováci proto spojili síly s českou iniciativou Dárek pro Putina, která Ukrajinu dlouhodobě podporuje. „Oni dělají to, co můžou dělat jako občané Slovenska, a prostě se rozhodli, že vyberou peníze a koupí za ně munici, aby pomohli sousednímu státu. To je skvělý,“ konstatuje za Dárek pro Putina Martin Ondráček.

Dárcům děkují ukrajinští vojáci i nositelka Nobelovy ceny

Slovenští občané posílají do Kyjeva ve sbírce dvakrát tolik než třeba v rámci české muniční iniciativy vláda Islandu. Oproti Slovinsku je to dokonce čtyřikrát tolik. „Je to signál slovenské vládě, že je tu skupina občanů, které záleží na bezpečnosti naší země více než samotné této vládě. Je to silný morální postoj,“ komentuje úspěch sbírky politolog Mesežnikov.

Ukrajinští vojáci teď slovenským občanům za jejich pomoc děkují. „Děkujeme, že chápete, že máme jednoho společného nepřítele,“ zní od nich. „Vaše iniciativa Munice pro Ukrajinu nám pomůže porazit Rusko, bránit Ukrajinu, chránit Evropu.“

Slovákům neděkují jen vojáci. Na třicet ukrajinských osobností podepsalo otevřený děkovný dopis. Mezi signatáři je třeba laureátka Nobelovy ceny za mír Oleksandra Matvijčuková. „Nejsme jen sousedé, jsme stejně smýšlející lidé, partneři a spojenci. Ukrajinu nikdy neunaví děkovat Slovákům, protože to, co teď děláte, je k nezaplacení,“ píše se v dopise.

Ficova vláda tvrdí, že vyjádření organizátorů jsou povýšenecká a bohorovná

Zatímco ve světě sklízí sbírka aplaus, doma posměch. Do organizátorů se opřel šéf poradců premiéra Fica Erik Kaliňák (Smer-SD). „V rozporu s výsledky voleb povýšenecky tvrdí, že postoj vlády nereprezentuje většinu občanů, a bohorovně deklarují, že jen ti, co jim pošlou peníze, jsou na správné straně dějin, na rozdíl od zlé, proruské vlády,“ uvedl.

„Přestože volby dopadly, jak dopadly, tak Slovensko to teď touto sbírkou prolomilo, ten obraz, který vznikl ve volbách. Vlastně jsme se vrátili k demokratické, civilizované a pomáhající části Evropy. A na to jsem velmi hrdá,“ říká Lucia Štasselová z iniciativy Munícia pre Ukrajinu.

Vybranou sumou dávají Slováci vládě jasný vzkaz: patříme na západ, ne na východ. „Teď podle mě ještě vznikla i tato příležitost, řekl bych, možná trošku nediplomaticky, ukázat vládě prostředník,“ uzavřel politolog Mesežnikov.