„Když ne vláda, posíláme my.“ Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu naplnila cíl za dva dny

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl byl získat milion eur. Oznámila to slovenská občanská iniciativa Mír pro Ukrajinu, která se na organizaci sbírky podílí.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje dál. Do čtvrtečního odpoledne přes 21 tisíc dárců věnovalo dohromady 1,38 milionu eur (34,58 milionu korun), večer už přesahovala jeden a půl milionu euro (40 milionů korun). Tedy víc, než poskytla třeba vláda Slovinska. „Ukázalo se, že je to skutečně jedna z rekordních sbírek, jakou Slovensko pamatuje,“ popsal jeden z organizátorů Dodo Dobrík.

Český premiér Petr Fiala ke slovenské sbírce řekl, že „je zde cesta, jak využít tyto prostředky také pro českou muniční iniciativu“. Podle něho je to možné udělat prostřednictvím nějakých českých neziskových organizací, které jsou schopny se postarat o to, aby se za peníze ze slovenské sbírky podařilo munici nakoupit. O podrobnostech mluvit nechtěl. „My uděláme všechno pro to, aby lidé na Slovensku mohli naplnit svůj úmysl Ukrajině pomoci,“ ujistil Fiala.

Akci pod názvem „Když ne vláda, posíláme my“ zahájili organizátoři v úterý, zájem lidí přispět je překvapil. Zdůvodnili ji tím, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica se do českého programu zapojit nehodlá. „Vojenské řešení to nemá. Všichni to vědí, že na Ukrajině se problém nedá řešit vojenským způsobem,“ řekl Fico ke konfliktu.

Představitelé slovenské vlády volají po mírovém řešení rusko-ukrajinské války a po zastavení palby i za cenu ztráty části ukrajinského území. Někteří slovenští ministři řekli, že zmíněnou sbírku nepodpoří. Novinářský dotaz na toto téma ve středu popudil ministra životního prostředí Tomáše Tarabu, který reportérovi televize Markíza odpověděl, že nemá moralizovat a že si má vzít samopal a jít na Ukrajinu.

Slováci se v minulosti složili na odminovací stroj

Nynější slovenská vláda po svém loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob, komerční dodávky dál podporuje. Ficův kabinet se rozhodl pomáhat Ukrajině již jen například humanitárně či odminovávacími systémy slovenské produkce.

Organizátoři chtějí v nejbližších dnech oslovit české ministerstvo obrany a ukrajinskou ambasádu. Nejde přitom o jediný projekt. Už loni vznikla sbírka na stroj, který má zbraně z ukrajinského bojiště naopak likvidovat. Na odminovací stroj Božena 5 Slováci dali v přepočtu šestnáct milionů korun.

Události: Sbírka na nákup munice pro Ukrajinu na Slovensku (zdroj: ČT24)

Ukrajina potřebuje odminovat území velké jako půlka Německa. S takovou pomocí slovenská vláda souhlasí, stejně jako s komerčními dodávkami zbraní. Na rozdíl od státních je nechce omezovat. „Komerční zásilky, které tu běžely předtím, budou běžet i teď. Ba právě naopak, my bychom škodili našemu průmyslu, pokud je tak nastavený,“ řekl ministr zahraničí Juraj Blanár.

Do současné sbírky na nákup munice pro Ukrajinu se zapojilo už téměř 25 tisíc dárců. Bude se tak možná jednat o nejžádanější slovenskou kampaň – na nejžádanější druh dodávek.