Zpožděné západní dodávky zbraní umožňují Rusku tlačit na Ukrajinu ve třech směrech, tvrdí ISW

Události: Boje na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinské síly budou pravděpodobně schopny vytvořit nové obranné linie nedaleko Avdijivky v Doněcké oblasti, čímž zřejmě zabrzdí ruskou ofenzivu v regionu. Ve své nejnovější analýze o vývoji ruské války proti Ukrajině to napsal americký Institut pro studium války (ISW). Zpoždění v západní vojenské pomoci Ukrajině ale podle něj pravděpodobně pomáhá Rusku útočit v několika sektorech fronty najednou s cílem vyvinout tlak na ukrajinské ozbrojené síly ve více směrech.

Ruské síly se v současné době snaží vést nejméně tři ofenzivní operace: v Avdijivce a jejím okolí, u Robotyne v Záporožské oblasti a podél hranice mezi Charkovskou a Luhanskou oblastí – zejména ve směru na Kupjansk a Lyman, uvedli analytici. ISW a několik ukrajinských a západních zdrojů po nedávném ukrajinském stažení z Avdijivky dochází k závěru, že zpoždění v dodávkách západní pomoci, konkrétně dělostřelecké munice a systémů protivzdušné obrany, zkomplikovala snahu ukrajinských jednotek zabránit v oblasti ruskému postupu.

„Kritický nedostatek ukrajinského vybavení poskytovaného Západem a obavy z úplného zastavení americké vojenské pomoci přinutily ukrajinské jednotky k (úspornějšímu) hospodaření s materiálem podél celé fronty, což pravděpodobně povzbudilo ruské síly, aby využily situace a zahájily omezené útočné operace i mimo Avdijivku,“ uvádí ISW. Jako příklady uvádí ruské útoky v Záporožské oblasti v posledních několika dnech a také na severovýchodě Ukrajiny hlášené od začátku letošního ledna.

Moskva si podle ISW pravděpodobně uvědomuje, že přislíbené evropské dodávky dělostřelecké munice se zřejmě začnou projevovat až ve střednědobém horizontu, pravděpodobně před letošním podzimem, a snaží se co nejvíce využít současného ukrajinského nedostatku munice. Kromě toho se invazní síly zřejmě pokoušejí využít období před nadcházejícím jarním táním. Na Ukrajině se blíží období takzvané rasputice, kdy zimní půda v rovinách rozmrzne a stane se v blátivou a bažinatou, což ztěžuje pohyb techniky. Obvykle to zpomalí útočné operace.

Nové obranné linie u Avdijivky

K poslednímu vývoji u Avdijivky, kdy Kyjev před několika dny oznámil staženích svých obránců a Rusko ovládnutí tohoto města, ISW píše, že Ukrajinci pravděpodobně zvládnou vytvořit nové obranné linie západně od města.

K vyvrcholení tamní ruské ofenzivy podle ISW dojde ve chvíli, kdy ruské síly, které při obsazování Avdijivky utrpěly těžké ztráty, narazí na připravené ukrajinské obranné pozice a v nich na čerstvější ukrajinské jednotky, které přišly obráncům Avdijivky na pomoc.

Avdijivka se nachází na frontové linii de facto od roku 2014, kdy promoskevští separatisté obsadili část ukrajinského Donbasu včetně nedalekého Doněcku. Rusové zahájili svou invazi do země v únoru 2022 a od té doby se bojovalo také u Avdijivky. V polovině loňského října tam invazní síly zintenzivnily útoky s cílem město dobýt.

Během čtyř měsíců se ruským silám podařilo podle ruských odhadů postoupit v Avdijivce o necelých devět kilometrů, píše ISW. Připomíná nedávné tvrzení velitele ukrajinského uskupení Tavrija Oleksandra Tarnavského, že Rusové za poslední čtyři měsíce přišli u Avdijivky o více než 47 tisíc vojáků a stovky tanků, dělostřeleckých systémů, bojových obrněných vozidel a pět letadel.

„Ruské síly nebyly schopny během těchto čtyř měsíců dokončit úplné operační obklíčení Avdijivky a zdá se, že se ukrajinské síly dokázaly převážně v pořádku stáhnout,“ domnívá se ISW. Dobytí Avdijivky je podle analytiků příkladem toho, „jak ruské síly provádějí ofenzivní operace, které nemusí nutně vytvářet podmínky pro širší operační zisky, ale přesto nutí Ukrajinu vyčlenit lidské zdroje a materiál na obranné operace“.

Rusové postříleli zraněné vojáky, tvrdí ukrajinské síly

Ukrajinská armáda oznámila, že Rusové při dobývání opevněného postavení Zenit na jižním okraji Avdijivky minulý týden postříleli zraněné ukrajinské vojáky, ačkoliv předtím souhlasili s jejich zajetím a následnou výměnou. Moskva a Kyjev se od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu obviňují ze zabíjení válečných zajatců opakovaně. Informace však vzhledem k tvrzení obou bojujících stran nelze nezávisle ověřit.

Telegramový kanál DeepState UA, který má blízko k ukrajinské armádě, v neděli informoval, že Rusové zastřelili šest ukrajinských vojáků, které obklíčili na pozici jižně od Avdijivky. Stalo se tak patrně ve čtvrtek před definitivním stažením ukrajinských jednotek.

„Vzhledem k úplnému obklíčení pevnosti Zenit bylo rozhodnuto kontaktovat koordinační centrum a organizace, které jednají s nepřátelskou stranou o výměně zajatců,“ uvedla podle Unian ukrajinská 110. samostatná mechanizovaná brigáda, která působila na tomto úseku fronty.

Rusové podle brigády sdělili koordinátorům, že souhlasí s evakuací ukrajinských raněných, poskytnou jim potřebnou pomoc a později je vymění. „Co se dělo dál, jsme se dozvěděli z nepřátelských zdrojů,“ dodala brigáda s tím, že na Rusy pořízeném videu z dobytého postavení Zenit bylo identifikováno pět zastřelených ukrajinských vojáků. Informace o šestém mrtvém vojákovi se zatím nepotvrdily.

Ukrajinský ochránce práv Dmytro Lubinec v pondělí řekl, že ruské jednotky se zabitím ukrajinských válečných zajatců v Doněcké oblasti dopustily válečných zločinů. Již v neděli začala případ vyšetřovat ukrajinská prokuratura. Ukrajinské pozemní složky o víkendu rovněž obvinily ruské vojáky ze zastřelení dvou válečných zajatců v jiné oblasti na východě země.

Žádná budova již ve městě nestojí, tvrdí bezpečnostní analytik

Bezpečnostní analytik a ředitel Pražského centra pro výzkum míru Michal Smetana podotkl, že Avdijivka se nyní nachází v „kompletně zdevastovaném“ stavu. Na bojišti podle něho sehrála kritickou roli převaha ruských sil, jelikož se jednotky Kyjeva dlouhodobě potýkají s nedostatkem munice i vojáků na klíčových částech fronty.

Vítězství ruských sil v bojích o město označil za politické vítězství pro Moskvu. „Pro Kreml je dobytá Avdijivka příhodná, jelikož se v Rusku blíží prezidentské volby. Je to příhodné, jelikož na Západě vidíme debaty o tom, zda má smysl Ukrajinu podporovat. Vidíme pokles dodávek a skutečně visí na vlásku, jestli pomoc bude pokračovat, především v USA,“ vysvětlil Smetana.

Ukrajinistka Lenka Víchová uvedla, že Avdijivka byla ostřelována již na začátku ruské invaze v roce 2014, jelikož se nachází na doněckém předměstí. „I když se neostřelovala Avdijivka, ale blízké doněcké letiště, tak ulice města byly ostřelovány a bylo to tam zaminované,“ řekla.

Podle ní v Avdijivce rovněž působila řada humanitárních organizací, včetně těch českých, jako třeba Člověk v tísni, který na místě opravoval školky. Ukrajinistka doplnila, že v Avdijivce během bojů setrvávali obyvatelé města, kteří se bránili evakuaci. „Ukrajina již několik měsíců nebo i déle realizuje nucenou evakuaci dětí. Přesto některé rodiny děti schovávaly,“ zdůraznila.

Události, komentáře: Ústup z Avdijivky (zdroj: ČT24)