Ukrajina odrážela raketové útoky, škody a zranění jsou ve Lvově a Záporoží. Podle Ruska byl ostřelován Bělgorod

Ukrajinská protivzdušná obrana ve čtvrtečních ranních hodinách odrážela nové ruské raketové útoky na Kyjev a další ukrajinská města. Všechny rakety letící na Kyjev byly zničeny, uvedl na sociální síti šéf vojenské správy hlavního města Serhij Popko. Zásahy však hlásí západoukrajinský Lvov. Šéf Charkovské oblasti informoval o nejméně třech zabitých civilistech. Ruské úřady tvrdí, že ve čtvrtek proběhl útok i druhým směrem – ukrajinské rakety údajně zasáhly nákupní centrum v Bělgorodu a zemřelo sedm lidí, drony prý zapálily sklad pohonných hmot u Kursku.

Starosta Lvova Andrij Sadovyj podle médií oznámil zasažení blíže neupřesněného objektu infrastruktury, vojenská správa v západoukrajinském městě hlásí tři raněné. Fotograf agentury Reuters zaznamenal škody, které nálet způsobil v jedné ze škol ve Lvově. Zásahy podle serveru BBC News zaznamenalo také Záporoží, kde čtyři lidé utrpěli zranění, a Myrhorod, kde hořel sklad.

Letecké poplachy byly vyhlášeny i v dalších místech Ukrajiny. Rusko útočilo raketami S-300, Ch-59, Kalibr, Iskander a jejich severokorejskou obdobou KN-23 i střelami s plochou dráhou letu. Vypustilo je ze strategických bombardérů Tu-95, které vzlétly z okolí Murmanska na severu Ruska a z plavidel v přístavu Novorossijsk. Ukrajinské protivzdušné obraně se podařilo zničit celkem třináct střel různých typů.

„Noc nebyla vůbec klidná,“ popsala zpravodajka ČT Barbora Maxová z Kryvého Rihu. „Ačkoliv údery na Ukrajině probíhají každý den, zvláště ve frontových oblastech, po týdnu se opět ocitl pod útokem západ země, konkrétně Lvovská oblast nebo i Chmelnycká či Ivanofrankivská oblast,“ uvedla. Celkem podle ní úřady hlásí minimálně devět zraněných.

Doplnila, že sirény upozorňující na nebezpečí vzdušného útoku se opět rozezněly okolo desáté hodiny. Varování protivzdušné obrany opět zahrnulo území celé Ukrajiny, spustil jej pohyb ruských stíhaček Mig.

Zpravodajka Maxová hovořila o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Karlovy Univerzity uvedl, že za ruskými útoky je snaha vyčerpat ukrajinskou protivzdušnou obranu, která trpí nedostatkem munice všeho typu. „Z 26 střel bylo zneškodněno pouze třináct. Což je málo. A útok pak může mít drastické následky,“ poznamenal.

Moskvě pomohlo, že na svou stranu dokázala mobilizovat další „darebácké státy“, zejména Severní Koreu a Írán, poznamenal. Ty ruské armádě dodávají jak střely, tak bezpilotní letouny. Naopak spojenci Ukrajiny do své obrany v posledních třech dekádách neinvestovali, což se podle Šíra ukazuje jako velký problém.

Ukrajinské drony zapálily sklad pohonných hmot v Rusku, tvrdí tamní úřady

Gubernátor ruské Kurské oblasti Roman Starovojt ve čtvrtek prohlásil, že ukrajinské drony stojí za útokem na sklad pohonných hmot u města Kursk. V místě propukl požár, s plameny bojuje 165 hasičů s 35 kusy techniky. Dalšímu šíření požáru u vsi Polevaja se podařilo zabránit a lidé neutrpěli zranění, uvedl na sociální síti Telegram. Do hašení se podle serveru Meduza zapojily i protipožární vlaky.

Požár je podle zdrojů ukrajinského veřejnoprávního portálu Suspilne dílem ukrajinské vojenské rozvědky HUR. Oficiálně se ale Kyjev k útokům v hloubi ruského území nevyjadřuje. Podle listu The Moscow Times je to devátý útok na ruské rafinérie a sklady paliva od začátku letošního roku.

Analytik Šír hovořil o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinský útok v Bělgorodu má sedm obětí, uvedl gubernátor

Ruská média také hovoří o ukrajinském ostřelování města Bělgorod. Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov prohlásil, že při zásahu raketou zemřelo sedm lidí a dalších osmnáct utrpělo zranění.

List Kommersant dal zásah do souvislosti se zprávou ruského ministerstva obrany, že ruská vojska zmařila pokus ukrajinské armády o ostřelování za pomoci raketometu RM-70 Vampire české výroby. Ruská protivzdušná obrana sestřelila nad Bělgorodskou oblastí čtrnáct raket, tvrdí ruské ministerstvo.

Ukrajina se ke zprávám o útocích v hloubi Ruska oficiálně nevyjadřuje. Bělgorod a další pohraniční oblasti se v téměř dvouleté válce Ruska proti Ukrajině nicméně často stávají terčem ukrajinských útoků, poznamenala agentura Reuters.

Na konci loňského roku se oblastní centrum, vzdálené asi čtyřicet kilometrů od hranic, stalo terčem ukrajinského úderu, který připravil o život 25 lidí. Šlo o největší počet zabitých civilistů v Rusku od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022, uvedla agentura AFP a označila ukrajinské útoky za odvetu za útoky ruských sil na Ukrajině. Připomněla, že minulý měsíc oblastní úřady v Bělgorodu oznamovaly posílení bezpečnosti škol a nákupních středisek.

Ve válce, rozpoutané ruským lídrem Vladimirem Putinem, přišly o život tisíce ukrajinských civilistů, jak ověřila a potvrdila OSN. Další miliony lidí válka vyhnala z domovů.