Izrael oznámil konec operace v Džanínu, z Pásma Gazy na něj letěly rakety

Izraelská armáda oficiálně ukončila operaci v palestinském městě Džanín, které leží na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle zahraničních tiskových agentur izraelské ozbrojené síly uvedly, že se z místa stáhli všichni vojáci. Armáda v Džanínu provedla jednu z největších operací za poslední léta namířenou podle Izraele proti palestinským teroristům. Ozbrojenci v Pásmu Gazy v noci na středu odpálili proti Izraeli pět raket, které zneškodnila protivzdušná obrana. Nikomu se nic nestalo. Izrael odpověděl leteckým úderem v Pásmu Gazy.

U hranice s Pásmem Gazy byl vyhlášen letecký poplach, platil například ve městě Sderot. V oblasti bylo slyšet několik explozí, zřejmě se ozvaly, když systém Iron Dome likvidoval rakety, píše agentura DPA.

Izraelské ozbrojené síly informovaly, že jejich letectvo zaútočilo v Pásmu Gazy, kde zničilo podzemní výrobnu raket a místo, kde členové islamistického hnutí Hamas sestavují rakety. Teroristický Hamas Pásmo Gazy ovládá od roku 2007 a odpírá státu Izrael právo na existenci.

Izraelská operace v Džanínu

Nové kolo násilností mezi Izraelem a ozbrojenci v Pásmu Gazy přišlo krátce poté, co se izraelská armáda začala stahovat z Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde od pondělí provedla největší akci za poslední roky. Byla namířena proti zbraním a infrastruktuře teroristů v džanínském uprchlickém táboře a účastnilo se jí více než tisíc vojáků.

O život přišlo dvanáct Palestinců, přičemž v pěti případech se podle Reuters potvrdila jejich příslušnost k palestinské teroristické skupině Islámský džihád či teroristickému hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy. Dalších zhruba sto Palestinců bylo zraněno.

O život na konci operace přišel také izraelský voják, který byl zastřelen na okraji města, když se armáda začala stahovat.

Izraelská armáda oznámila, že zadržela sto padesát podezřelých a zničila sklady zbraní, včetně skrýše pod mešitou a velitelského centra teroristů.

V době, kdy se izraelská armáda z Džanínu stahovala, se ve městě stále ozývaly výbuchy a objevovaly se zprávy o přestřelkách blízko tamní nemocnice. Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že izraelské jednotky u nemocnice, kde pracují její týmy, použily slzný plyn.

Do města se vracejí obyvatelé

Palestinci se ve středu dopoledne začali vracet do troskami posetých ulic Džanínu. Někteří obyvatelé už začali rekonstruovat uprchlický tábor, u místní nemocnice se mezitím shromáždil dav truchlících a následně vyšel ve smutečním průvodu. Do mešity budou odnesena těla dvanácti zabitých Palestinců, následně budou pohřbena, píše BBC.

Britská stanice na svém webu uvádí, že ačkoliv Izrael uvedl, že cílil na „teroristickou infrastrukturu“, už teď je evidentní, že zasaženy byly i civilní objekty, včetně vodovodní a elektrické sítě. Místní obchody jsou stále zavřené. Mnoho obyvatel se v době operace ukrylo doma, jiní se preventivně evakuovali.

V palestinském městě Džanín žije nyní na čtyřicet tisíc lidí, z toho osmnáct tisíc až dvacet tisíc v uprchlickém táboře, který původně vznikl v roce 1953 na severozápadních hranicích města. Žijí tam potomci Palestinců, kteří byli vyhnáni při vzniku Izraele v roce 1948 a jejichž rodiny pocházejí z oblastí jako Haifa a Nazaret. V posledních letech se tábor stal baštou mnoha palestinských ozbrojených skupin.