TÉMA

Letecký úder

Izrael propustil dva důstojníky v souvislosti s leteckým úderem na humanitární konvoj

Izraelská armáda propustí ze služby dva důstojníky, kteří se podíleli na vzdušném úderu na humanitární konvoj potravinové charity World Central Kitchen (WCK), několika dalším udělí důtku. Při pondělním útoku zahynulo v Pásmu Gazy sedm humanitárních pracovníků, z toho několik zahraničních občanů. Útok byl podle izraelské armády hrubou chybou, důsledkem špatné identifikace a omylů v rozhodování. WCK závěry považuje za důležitý krok, ale požaduje vznik nezávislé komise.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 22:17|

Izraelský úder v Gaze zabil sedm pracovníků charitativní organizace

Při útoku na humanitární konvoj v Pásmu Gazy zemřelo sedm lidí, kteří pracovali pro organizaci World Central Kitchen (WCK). Podle informací agentury AP se obětí úderu stali tři Britové, Australanka, Polák, člověk s americko-kanadským občanstvím a palestinský řidič. Společnost WCK, která dodává do Gazy humanitární pomoc, se rozhodla pozastavit v pásmu své aktivity. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu později přiznal, že vůz humanitární organizace zasáhla izraelská armáda, šlo podle něj o neúmyslný tragický incident.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:50|

Izraelská armáda zničila dům vůdce Hamásu v Pásmu Gazy. Pokračuje prohledávání nemocnice Šífa

Izraelská armáda uvedla, že při leteckém úderu zničila na severu Pásma Gazy dům vůdce teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji, který trvale žije v Kataru. Pokračovala také v prohledávání nemocnice Šífa, kde podle ní měl své velitelství Hamás. Podle reportérky BBC vojáci na místě našli vedle zbraní a munice také laptopy se záběry rukojmí. Izraelská armáda tvrdí, že v areálu našla rovněž vstup do tunelu Hamásu. Oblast jižního Izraele nedaleko hranic s Gazou navštívil šéf diplomacie EU Josep Borrell, který Izrael vyzval, aby se v reakci na brutální útok Hamásu ze 7. října „nenechal pohltit hněvem“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 22:28|

Izrael oznámil konec operace v Džanínu, z Pásma Gazy na něj letěly rakety

Izraelská armáda oficiálně ukončila operaci v palestinském městě Džanín, které leží na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle zahraničních tiskových agentur izraelské ozbrojené síly uvedly, že se z místa stáhli všichni vojáci. Armáda v Džanínu provedla jednu z největších operací za poslední léta namířenou podle Izraele proti palestinským teroristům. Ozbrojenci v Pásmu Gazy v noci na středu odpálili proti Izraeli pět raket, které zneškodnila protivzdušná obrana. Nikomu se nic nestalo. Izrael odpověděl leteckým úderem v Pásmu Gazy.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 14:47|

Netanjahuova strategie železné pěsti. Frustrace Palestinců narůstá, Izraelci se bojí o demokracii

Šestá vláda Benjamina Netanjahua je považována za nejpravicovější v historii Izraele. Svými kroky vyvolává obavy u demokraticky smýšlejících Izraelců, ale i strach z eskalace násilí v konfliktu s Palestinci, jejichž frustrace již nějakou dobu narůstá. Spekuluje se dokonce o možnosti propuknutí třetí palestinské intifády, neboli povstání. Netanjahuova vláda navíc nemá strategii, jak situaci uklidnit, spoléhá se spíše na sílu a represe. To podle Reuters staví do nepříjemné pozice jeho arabské spojence, kteří jsou nuceni partnerství vyvažovat jistou podporou palestinských aspirací.
3. 2. 2023|

V masových hrobech i jednotlivě, v Makarivu nedaleko Kyjeva zatím podle starosty našli 132 zabitých civilistů

Nejméně sedm set lidí zemřelo kvůli ruskému ostřelování od začátku války v Černihivu, oznámil starosta, podle kterého jsou mezi oběťmi civilisté i vojáci. V Makarivu našli podle radnice více než stovku zabitých civilistů. Rusko poskytlo dosud nejchmurnější hodnocení své invaze na Ukrajinu a popsalo „tragédii“ rostoucích ztrát vojáků a ekonomický dopad sankcí. V očekávání nové ruské ofenzivy se z Ukrajinou kontrolované části Donbasu evakuovalo jen vlakem na západ země více než 170 tisíc lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:52|