Izrael nasadí v Libanonu obrněné jednotky, chystá odvetu za íránský útok

Izrael v několika dnech zahájí odvetu za íránský útok, napsal ve středu s odvoláním na izraelské představitele server Axios. Izraelská armáda (IDF) uvedla, že zapojí obrněné jednotky a pěchotu do operace proti teroristickému hnutí Hizballáh na jihu Libanonu. IDF vyzvala k evakuaci vesnic v oblasti a v noci na středu podnikla nové údery v okolí Bejrútu na teroristické cíle, napsala agentura Reuters.

Izrael v řádu několika dnů zahájí „významnou odvetu“ za úterní íránský raketový útok, cílem by mohla být ropná zařízení a další strategická místa v Íránu, napsal portál Axios.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v úterý po raketovém útoku Teheránu na Izrael prohlásil, že Írán udělal velkou chybu a zaplatí za ni. Náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí naopak varoval, že Írán odpoví na jakoukoli akci proti svému území dalšími údery vůči židovskému státu.

Íránský ministr zahraničí Abbás Arakčí v noci na středu na sociální síti X napsal, že Írán zaútočil v úterý na Izrael v sebeobraně a že cílem úderu byla jen vojenská infrastruktura. „Naše akce je ukončená, pokud se izraelský režim nerozhodne vyvolat další odvetu,“ nechal se slyšet Arakčí.

Podle izraelských a amerických představitelů na Izrael Teherán vystřelil přibližně 180 až 200 raket. O dvou stech vystřelených raketách na Izrael v noci na středu mluvila i íránská státní televize, píše agentura AFP.

Podle mluvčího amerického ministerstva obrany Patricka Rydera to byl zhruba dvakrát vyšší počet balistických střel, než kolik jich Írán použil při obdobném útoku proti židovskému státu letos v dubnu.

Pomoc Francie a Británie

Francie a Británie naznačily, že pomohly Izraeli se bránit před úterním raketovým útokem z Íránu. Konkrétní podobu vojenské pomoci ale v prohlášeních představitelé obou zemí neupřesnili, píší agentury. Podle zahraničního zpravodaje ČT Václava Černohorského se do obrany Izraele zapojily také Spojené státy americké a Jordánsko.

„Britské síly tento (v úterý) večer sehrály svou roli ve snaze předejít dalšímu zvýšení napětí na Blízkém východě,“ sdělil britský ministr obrany John Healey. Jeho resort nicméně neodpověděl na dotazy agentury Reuters ohledně toho, jaké úkoly britští vojáci plnili.

„Francie zmobilizovala své vojenské prostředky na Blízkém východě, aby odvrátila íránskou hrozbu,“ napsal v prohlášení vydaném v noci na středu Elysejský palác. Konkrétnější o francouzském vojenském nasazení nebyl.

Izraelské údery na Bejrút

Krátce po úterní půlnoci izraelská armáda avizovala, že s nasazením raket nepřestane ani v nejbližších hodinách. „Dnes (ve středu) v noci bude pokračovat se silnými údery na Blízkém východě,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

ŽIVĚ: Záběry z Libanonu (zdroj: Reuters/Joseph Campbell)

Izraelská armáda vyzvala krátce před údery k evakuaci dvou míst na jižním předměstí Bejrútu. Ve vzkaze oznámila údery na „teroristické cíle“. Jeden ze zásahů byl „nepoměrně blízko“ centru měst, upozornil zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Izraelská armáda navíc zahájila v noci z pondělí na úterý pozemní operaci v Libanonu a již řadu dní útočí na Bejrút a další oblasti v sousední zemi. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví při těchto úderech zemřelo v úterý 55 lidí. Údaj ale nerozlišuje mezi ozbrojenci a civilisty.

„Izrael podnikal po celý včerejší den konkrétní a ojedinělé výpady přes izraelsko-libanonskou hranici,“ řekl Papadopulos a doplnil, že došlo k potyčkám mezi izraelskou armádou a bojovníky hnutí Hizballáh. „Připomínám, že pravidelná libanonská armáda dostala rozkaz se stáhnout na pět až šest kilometrů od hranice,“ dodal novinář.