Po výbuchu v Tel Avivu zemřel člověk, k útoku se hlásí hútíové

Muž ve věku kolem padesáti let přišel o život a čtyři další lidé utrpěli v noci na pátek zranění při silné explozi v obytné čtvrti v centru Tel Avivu. Policie a armáda příčinu výbuchu stále vyšetřují, podle armády ale zřejmě šlo o útok dronu íránské výroby, který však nespustil letecký poplach. K útoku se přihlásili jemenští povstalci hútíové.

Agentura DPA upozornila, že k výbuchu došlo nedaleko pobočky amerického velvyslanectví. Agentura Reuters zase připomněla, že exploze nastala jen několik hodin poté, co izraelská armáda potvrdila, že v jižním Libanonu zabila velitele elitních jednotek šíitského ozbrojeného hnutí Hizballáh.

„První výsledky vyšetřování naznačují, že výbuch v Tel Avivu byl způsoben pádem leteckého cíle, ačkoli nebyly aktivovány sirény. Incident je důkladně prošetřován,“ sdělila armáda s tím, že byly posíleny letecké hlídky chránící izraelský vzdušný prostor. Armádní mluvčí později doplnil, že se podle dosavadních poznatků jednalo o dron íránské výroby, který byl vyslán z Jemenu.

Mluvčí také poznamenal, že armáda spatřuje „další indicie“ svědčící o tom, že lídr ozbrojeného křídla teroristické skupiny Hamás Muhammad Díf byl zabit při izraelském úderu v Pásmu Gazy z minulého týdne. Zástupce Hamásu Dífovu smrt před několika dny popřel.

Izraelská záchranná služba a policie později uvedly, že po explozi byl v přilehlé budově nalezen mrtvý člověk. Do místních nemocnic bylo k ošetření převezeno osm osob, z toho čtyři zranily střepiny nebo tlaková vlna po výbuchu a čtyři utrpěly šok.

K útoku se přihlásili hútíové

Mluvčí jemenských povstaleckých hútíů, které stejně jako libanonský Hizballáh podporuje Írán, prohlásil, že skupina zaútočila dronem na Tel Aviv a bude pokračovat v útocích na Izrael v rámci solidarity s Palestinci ve válce v Pásmu Gazy. Na sociálních sítích a v izraelských médiích se mezitím objevila videa zachycující výbuch, jemuž těsně předchází svištivý zvuk.

Hnutí Hizballáh později uvedlo, že poprvé provedlo útok na izraelské obce Abirim, Neve Ziv a Manot. Hnutí tvrdí, že úder byl odpovědí na výše zmíněný čtvrteční izraelský úder, při kterém zahynul vysoce postavený velitel v elitní jednotce skupiny.

Jemenští hútíové v průběhu devět měsíců trvající války opakovaně vypouštěli bezpilotní letouny a rakety směrem na Izrael. Až do noci na pátek však byly všechny zachyceny buď Izraelem, nebo západními spojenci, jejichž síly jsou rozmístěné v regionu, podotkla agentura AP.

Generální tajemník OSN António Guterres útok odsoudil. „Generálního tajemníka nadále znepokojuje hrozba, kterou tyto nebezpečné činy představují v otázce rizika eskalace konfliktu v regionu, a vyzývá (všechny strany) k maximální zdrženlivosti,“ prohlásil Guterresův mluvčí Faraq Haq.

Podle izraelského tisku nebyl dron zachycen kvůli lidské chybě. Protože proti bezpilotnímu letounu nebyla podniknuta žádná akce, nezazněly žádné varovné sirény, napsal list The Times of Israel. Izrael disponuje vícevrstvým systémem vzdušné obrany, který je schopen zachytit hrozby od balistických raket dlouhého doletu až po bezpilotní letouny a střely krátkého doletu.