Česko evakuovalo několik občanů z Libanonu

V minulých týdnech Česko prostřednictvím ukrajinského a maďarského speciálu evakuovalo několik občanů z Libanonu. Uvedl to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Úřad je v kontaktu se všemi Čechy v Libanonu registrovanými v cestovatelském systému Drozd i s krajany, kteří žijí v zemi dlouhodobě. Jedná se zhruba o dvě stě osob.

Seznam pro případné další evakuace si resort vede a je zároveň v kontaktu s partnery. „Co se týče evakuace zastupitelského úřadu, česká diplomacie má pro tyto případy k dispozici zavedené mechanismy, které jsou při krizi aktivovány. Z bezpečnostních důvodů nebudeme poskytovat další detaily,“ dodal Lipavský.

Izraelské letectvo za poslední dva týdny výrazně zintenzivnilo údery proti hnutí Hizballáh na mnoha místech Libanonu, při čemž podle libanonských úřadů zemřelo přes tisíc lidí, část z nich byli civilisté. Dlouholetý vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh zemřel při pátečním náletu na jižní předměstí Bejrútu. V noci na úterý Izrael zahájil na jihu Libanonu pozemní operaci.

„Bezpečnostní situaci na Blízkém východě sleduje česká diplomacie velmi detailně. Na našem zastupitelském úřadu v Bejrútu jsou naši čeští diplomaté v pohotovosti,“ sdělil ministr.

Ministerstvo zahraničí už loni v říjnu vyzvalo české občany k opuštění země s ohledem na bezpečnostní situaci, a to v návaznosti na eskalaci napětí po teroristických útocích Hamásu na území Izraele a na izraelskou ofenzivu v palestinském Pásmu Gazy. Ve svém stále platném doporučení Černínský palác varuje před veškerými cestami do Libanonu.